Talo pitää kunnostaa ja piha raivata. Pihan tulevat paikat on jo mietitty – hedelmäpuut, marjapensaat ja kostea syvänne ojan lähellä. Oleskelualue sopii siihen, missä on joskus ollut talo. Siitä on muistona tasainen kohta, jolla kasvaa keto. Maata kaivaessa lapio osuu tiilenkappaleisiin ja lasinsiruihin. Vanhassa valokuvassa rakennus on vielä pystyssä, sen avoimen oven edessä istuu naurava lapsi.

Kylväminen ja istuttaminen ovat puutarhan hauskimpia puuhia. Siksi ajatus, että seuraavat vuodet ovat pelkkää raivausta ja rakentamista, on sietämätön. Kasvimaa ainakin pitäisi saada jo nyt, ensi kesäksi!

Siinä paikalla, mihin kasvimaa tulee, rehotti viime kesänä tiheä nokkospöheikkö. Maata on siis raivattava sisulla ja pioneerihengellä. Vieressä könöttää vinoksi notkahtanut sauna, joka puretaan muutaman vuoden sisällä. Ehkä kasvimaan perustaminen kannattaisi siirtää siihen hetkeen, kun sauna kaatuu.

Mutta kun ei millään malta! Saunan viereisessä puuliiterissä on vanha jyrsin, joka odottaa maan kääntöön pääsyä. Ehkä se vielä toimii.

Jaa artikkeli