Ulkomailla asuvat ystävät kyselevät usein, miten kylmä meillä on talvella. Se on aika hankala kysymys, kun sääolomme ovat hyvin vaihtelevia eikä pikku tiedusteluun toisaalta halua antaa puolen tunnin pituista vastausta.

Karjalassa pakkaset paukkuvat parhaillaan, siellä lienee kylmempää kuin Lapissa, tuhat kilometriä pohjoisempana. Pohjoisessa Atlantin meri-ilmasto lämmittää, kun idässä saadaan kylmät terveiset Siperiasta. Ensi viikolla voivat lukemat olla toisin päin.

Lounaisrannikolla mittari laski muutama päivä sitten -15 asteen alapuolelle, sitten tuli lauha, suorastaan keväinen sää. Kotona Korppoossa on niin märkää, että pikkukissan pitkät mahakarvat kastuvat valuviksi noroiksi.

Etelä-Suomessa syntyneelle ja kasvaneelle talvi merkitsee sitä, että sää voi olla mitä vain, vesisateesta ja märästä sohjosta -30 asteen pureviin pakkasiin. Selitä sitä nyt sitten järkevästi kuulijalle, joka haluaa yksiselitteisen vastauksen.

Joskus tuntuu siltä, että talven kylmyydestä kysytään sen vuoksi, jotta saataisiin päivitellä. Kylmässä maassa asuvilla mahtaa olla vaikeaa. – Vaikeampaa on kuitenkin, jos kylpyhuoneeseen asennettu kokolattiamatto homehtuu (Englanti) tai yksinkertaisin ikkunalasein varustetussa kivitalossa hengitys huuruaa sisällä (Ranska), vastaan silloin.

Jaa artikkeli