Lumi tuli etelä- ja lounaisrannikolle. Aamulla kuulin sellaisen huhun, että Pohjanmaalta kotoisin olevan naapurin sukulaiset olivat nostaneet uutta perunaa toissa viikolla. Merenrannalla, leväpeitteen alla olevat potut olivat alkaneet itää ja kasvaa pitkänä lauhana kautena. Muutama pottukin oli ehtinyt muodostua. Onko tällaista ennen kuultu?

Kukkapenkin arkojen ruusujen kohtalo huolestuttaa. Pakkasen on luvattu jatkuvan. Sitä ennen tuli paljon vettä ja maa oli hyvin märkä. Mitä tehdä?

Turve, kuiva pakkasturve taitaa olla paras pelastus. Sitä ruusujen tyville reilut keot. Joulukuusen oksat päätyivät kukkapenkkiin, mutta eivät ne paljoa auta ellei lunta tule enemmän. Havujen tehtävä on kerätä kasa lunta kasvien peitoksi.

Lauhat säät ovat kuitenkin myös armahtaneet hidasta puutarhuria. Toisesta paikasta siirretyt muratit olivat jääneet ruukkuihin ulos. Ne piti saada maahan ennen pakkasen tuloa, jotta selviävät talvesta. Mikäli pakkaset tällä kertaa täyttävät säätiedotuksen lupauksen ja pysyvät.

Kukkapenkkiin, ruusujen taakse, kaivettiin kuopat murattiruukuille ja ne upotettiin ruukun pintamultaa myöten maahan. Päälle havut suojaksi, jospa lunta vielä ehtisi tulla lisää äkkiä.

Jaa artikkeli