Nyt se kaatui, vanha saarni, joka kasvoi aivan liian lähellä torppaa. Talon takana, loivassa ylärinteessä kasvanut puu oli nostanut maan pintaa niin, ettei vieressä oleva oja enää vienyt sadevesiä pois, vaan keräsi ne talon kulmalle alimpia hirsiä mädännyttämään.

Saarni on toki komea puu, komea oli tämäkin, varmaan satavuotias yksilö. Rungon kolosta löytyi käpytikan paja, tiukkaan koloon kiinnitetty kuusen käpy, jonka siemenet oli tarkkaan nyhdetty. Kaadon jälkeen oksia raivatessa yllä kaarteli merikotka. Vanhan, jo valkopyrstöisen linnun valtava siipiväli saa ihmisen tuntemaan itsensä aika pieneksi.

Kaato onnistui, ei mennyt katon kulma, naapurin aita eikä edes pihalla kasvava soma joulupuuksi sopiva kuusi. Polttopuuta riittää nyt pitkäksi aikaa, paksun rungon alimmista metreistä sahataan lankkuja vaikka pöydäksi.

Jalopuissa kasvavat monet harvinaiset sammalet ja jäkälät, joten ihan syyttä niitä ei kannata alkaa kaataa. Jalopuiden kuori on usein emäksinen, joten se tarjoaa elinympäristön sellaisille lajeille, jotka eivät happamassa viihdy. Maahan pudonnut lehtikarike edistää lehtolajien syntymistä ja kasvamista. Mutta, kun on valittava, lahoaako kauniisti vanheneva puu vaiko talo, on se puu, joka saa kaatua.

Jaa artikkeli