Helsingin Kampin alue on viime vuosina kokenut suuria mullistuksia. Kehitys ei välttämättä ole hyvä asia, jos se merkitsee kulutushysterian lietsomista. Ostoskeskuksilla on tapana näyttää toinen toisiltaan, olivatpa ne Singaporessa tai Kampissa.

Ostosten teon helppous on ihanaa, kun ei tarvitse mennä sateisille ja pimeille kaduille autojen kuratulituksen maalitauluksi. Tulemmeko silti ajatelleeksi, tarvitsemmeko todella kaikkea tätä tavaramäärän tarjontaa? Entäpä pienet liikkeet, ne, jotka ovat palvelleet asiakkaitaan vuosikymmenet? Yksittäiset myymälät eivät voi millään vastata kauppaketjujen haasteeseen, kun parhailla liikepaikoilla on mahdottoman kovat vuokrat.

Joulun hyvä teko voisi olla se, ettei hanki itselle eikä muille mitään turhaa. Sen, jota tarvitsee, voi ostaa lähiseudun kaupasta, sellaisesta, jossa saa henkilökohtaista ja tuttua palvelua.

Täytyy kuitenkin sanoa, että kauniit joulukuuset ja –valot Kampin kauppakeskuksen vierellä ilahduttavat pimeällä kadulla kulkijaa, vaikka samanlaiset valot löytyvät varmaan Singaporestakin. Siniset kuuset hohtavat pimeässä maagista valoaan. Niistä tulevat mieleen itämaan tietäjien aarteet.

Jaa artikkeli