Syksyn kääntyessä kaamokseksi omenatarhoilla on käynnistynyt vuoden vilkkainsesonki. Meillä eniten viljelty omenalajike Lobo on kypsynyt kauppakuntoon.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa riittääkaupoissa aina joulukuulle asti. Kaiken kaikkiaan Loboa ja muita talviomeniakerätään ammattiviljelmiltä tänä vuonna noin 2 miljoonaa kiloa, elinormaalin satovuoden määrä.

– Viime tingassa kuivan kesän jälkeen saadut sateet ovat olleet hyvintervetulleita. Omenat ovat kasvaneet riittävästi kokoa, kertoo Hedelmän- jaMarjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Lobo selvisi hyvin sekä kuivasta kesästä että keväthalloista. Aroma- jaAmorosa-talviomenat sen sijaan ovat kärsineet kukinnan aikaisista halloista,mikä on pienentänyt niiden satoa selvästi.

Juju piilee kuoressa

Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujenja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Sen energiasisältö on kuitenkinmelko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaa onkin sokeripitoinen ja monilajike maistuu makealta.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus onmoninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Onkin hyvä muistaa, että kaikkiameillä viljeltyjä omenia voi huoleti syödä kuorineen. Niiden puhdistamiseksiriittää huuhtelu vedellä.

Tuoksuvat tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillääntuoreena. Lisää potkua tuore omena antaa myös kaalisalaattiin, jonka makuviimeistellään mintulla. Säilöjät piristävät omenahillon tyrnillä jaomenakiisseli saa lisää makua kanelitangosta, joka kiehuu omenien joukossaniiden pehmentyessä.

Jaa artikkeli