Toukokuu on vuoden tärkein kuukausi englantilaisille puutarhureille. Kevät on edennyt kesään ja kukat ovat kauneimmillaan. Kuukauden lopulle osuu lisäksi vuoden suurin puutarhatapahtuma, Chelsea Flower Show. Messuilla kilpaillaan parhaan näyttelypuutarhan, kauneimman kukka-asetelman ja mielenkiintoisimman uuden kasvilajikkeen titteleistä.

Mitä Chelsea Flower Show -messuilta ei löydy, sitä ei puutarhuri tarvitse. Tarjolla on kasveja, työvälineitä ja tietoa. Suurin vetonaula ovat kuitenkin nelisenkymmentä näyttelypuutarhaa, joiden kesken käydään kamppailu paremmuudesta. Aidatuilla pikkupihoilla, kaupunki- ja maalaispuutarhoilla ja oleskelualueilla on omat kilpailusarjansa. Näyttelypuutarhat ovat mielikuvituksellisia. Messujen tarkoitus on keksiä ja esitellä uutta, ei kerrata vanhaa. Puutarhasuunnittelijoista moni on jo kerännyt mainetta, mutta joka vuosi mukaan mahtuu uusiakin kykyjä.

Uudet ideat ja kasvit Chelseasta poimitaan nopeasti kotipuutarhoihin ympäri maailmaa. Tämän vuoden toistuva teema oli luonnollisuus ja perinteisyys eli jonkinlainen retrohenkisyys.Puutarhasuunnittelija Chris Beardshaw’n ’Growing for Life’ -puutarhaa ympäröi marjakuusiaita, jonka vierellä kukkapenkkien runsaus korostui. Pitkässä altaassa kukkivat lumpeet enkelipatsaan juurella. Suorakulmion muotoon rakennettu puutarha sopii erityisen hyvin pienehkölle tai keskisuurelle kaupunkitontille. Maalla se vaatii aitaa tai pensasaitaa ympärilleen rajaamaan selkeän alueen tontilta. Suomessakin marjakuusi sopii mainiosti tumman ryhdikkääksi pensasaidaksi.

Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!

Jaa artikkeli