Aito hamppuköysi tekee nyt uutta tulemistaanrakentamisessa ja sisustamisessa.Aidosta, pehmeästä hamppukuidusta valmistettu hamppuköysi on viime aikoina lisännyt suosiotaan rakenteissa ja sisustuksessa, mutta myös muissa käyttökohteissa.

Perinteisesti vahvaa hamppuköyttä on käytetty jo pitkään kaideköytenä. Kaideköytenä kierteinen hamppuköysi onkin omiaan, sillä se on miellyttäväpintainen ja riittävän paksu, jotta siitä saa tukevan otteen. Hamppuköysi kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Luonnonmateriaalina hamppuköysi on myös ympäristöystävällistä.

Hamppuköyttä käytetään paitsi terassien ja portaiden kaiteissa myös köysiaitana rajaamassa piha-aluetta tai puutarhaa. Erityisen hyvin köysiaita sopii paikkaan, johon tarvitaan rajausta, mutta ei haluta peittää näkyvyyttä.

Pylväiden ja rakenteiden koristeena

Kaiteiden lisäksi hamppuköyttä voidaan käyttää erilaisten pylväiden ja muiden rakenteiden ympärillä koristeena. Ulkokäytössä on huomioitava, että pintakäsittelemättömänä hamppuköysi imee ja luovuttaa kosteutta, joten sille on varattava kutistumisen varaa noin viisi prosenttia.

Halkaisijaltaan 32 millimetrin kierteisen kaideköyden vetolujuus on 5 300 kilopondia. Tämä tarkoittaa, että köysi on erittäin lujaa. Luonnon materiaalina se ei myöskään polta käsiä. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta hamppuköysi sopii hyvin kiipeilyköydeksi ja leikkivälineisiin.

Sisustukseen hamppuköysi tuo tyyliä ja tunnelmaa. Koska hamppuköyttä on kautta aikojen käytetty veneissä, sopii se erityisen hyvin merellisten sisustusten materiaaliksi niin yksityisiin kuin julkisiin tiloihin. Köysi taipuu ja kiertyy moneksi, joten sen käytössä vain mielikuvitus on rajana.

Lemmikkien iloksi tai askartelun raaka-aineeksi

Myös lemmikkieläinten omistajat ovat keksineet hamppuköydelle käyttöä. Kissanomistajat tietävät, että hamppu on erinomainen materiaali kissan raapimapuuhun. Papukaijan omistajat puolestaan ovat keksineet virittää hamppuköydestä köysiorren lemmikeilleen.

Piippo Oy:n valmistamaa vahvaa, kierteistä hamppuköyttä voi purkaa ohuemmaksi hamppuköydeksi ja sitä puolestaan hamppunaruksi. Hamppuköysi onkin oivallinen raaka-aine myös erilaiseen askarteluun.

Suomessa hamppuköyttä valmistaa Piippo Oy, joka on Pohjois-Euroopan johtava köysiä, lankoja ja verkkoja valmistava yritys. Piippo valmistaa hampusta halkaisijaltaan 32 mm:n kaideköyttä sekä 8 ja 12 mm:n kierrettyä hamppuköyttä. Lisäksi luonnonmateriaaleista valmistetaan manilla- ja sisalköyttä.

Piippo Oy:n valmistamaa kaide- ja hamppuköyttä metritavarana sekä kaideköyden kannattimia ja köysinuppeja myyvät johtavat rautakaupat kautta maan.

Jaa artikkeli