Suomesta on tullut mustaherukan tutkimuksen ja teknologian edelläkävijämaa. Uudet tutkimustulokset osoittavat, että mustaherukassa on muun muassa arvokasta stearidonihappoa, jota ei esiinny lainkaan muissa elintarvikkeissa. Suomi on myös edelläkävijä hiilidioksidiuuttomenetelmässä, jolla herukan siementen arvokkaat ainesosat saadaan talteen luonnollisina.

Mustaherukan terveysvaikutuksia käsiteltiin tiistaina Helsingissä, missä Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitos järjesti aiheesta seminaarin.

Turun yliopiston professorin HEIKKI KALLION mukaan mustaherukan siemenöljy poikkeaa muista elintarvikeöljyistä huomattavasti. Se sisältää elimistölle välttämättömiä omega 3- ja omega 6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa. Öljyn erityispiirre on, että se sisältää harvinaista omega 3-sarjan stearidonihappoa, jota ei muissa elintarvikkeissa esiinny lainkaan.

Kuopion ja Turun yliopiston yhteistutkimuksessa on todettu mustaherukkaöljyn alentavan veren LDL-kolesterolia. — Myös tulehdusriskiä lieventävän dihomo gamma-linoleenihapon taso nousi. Vertailuna käytetyllä kalaöljyllä ei vastaavia vaikutuksia todettu. Tulokset osoittavat, että herukkaöljyllä on merkitystä sydämen ja verisuonten kunnon ylläpitäjänä, Kallio toteaa.

Rasvahappojen lisäksi mustaherukan siemenet sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja kasvisteroleja.

Hiilidioksidiuutolla suomalaista laatua

Suomalainen elintarviketeollisuus tuottaa mustaherukkaöljyä hellävaraisella hiilidioksidiuuttomenetelmällä. Sen avulla herukan siementen arvokkaat aineosat saadaan talteen luonnollisessa muodossaan. Aromtech Oy:n T&K-päällikkö BAORU YANGIN mukaan raaka-aineen valinta ja prosessin optimointi takaavat öljyn laadun ravintolisänä.

— Hiilidioksidiuutto on ylivertainen muihin valmistusmenetelmiin verrattuna. Valmistuksessa ei käytetä lainkaan liuottimia tai muita kemikaaleja. Suomi on tämän teknologian hyödyntämisen edelläkävijämaita, Yang sanoo.

Vaikutuksia vauvan allergiaan tutkitaan

Parhaillaan käynnissä olevassa laajassa kansallisessa tutkimushankkeessa selvitetään, voidaanko vauvojen atooppisen allergian riskiä lieventää nauttimalla hiilidioksidilla uutettua mustaherukan siemenöljyä osana odottavan äidin ja vastasyntyneen vauvan ravintoa. Turun yliopistossa suoritettavaan tutkimukseen osallistuu yli 300 odottavaa äitiä ja heidän syntyvää lastaan, ja se valmistuu vuonna 2007.

Pohjoissuomalaisessa herukassa enemmän C-vitamiinia

FM SASKA TUOMASJUKAN tutkimusten mukaan Pohjois-Suomessa viljelty mustaherukka sisältää huomattavasti enemmän C-vitamiinia kuin sama lajike etelässä viljeltynä. Tutkimuksessa saatiin myös viitteitä pohjoisessa viljellyn herukan korkeammasta E-vitamiini- ja antosyaanipitoisuudesta. Toisessa, VTT:n johtamassa EU-projektissa, onnistuttiin entsymaattisella käsittelyllä nostamaan herukkamehun antosyaanipitoisuutta.

Mustaherukkaa on perinteisesti käytetty flunssan oireiden lievittäjänä ja moneen muuhunkin vaivaan. Helsingin yliopisto yhdessä muiden yliopistojen ja VTT:n kanssa on tutkinut mustaherukan ja metsämarjojen fenolisten yhdisteiden terveysvaikutuksia. Fenolisten yhdisteiden arvioidaan vahvistavan merkittävästi elimistön suojamekanismeja, toimivan antioksidantteina ja estävän haitallisten mikrobien kasvua.

Mustaherukkaa suuhun ja iholle

Mustaherukkaöljyä käytetään Suomessa elintarvike-, ihonhoito- ja luontaistuotteissa. Tutkimus ja teknologiakehitys ovat tuottaneet innovaatioita, joiden ansiosta kotimaiselle mustaherukalle voidaan kehittää monia uusia sovelluksia.

Professori LEILA PELTOMÄKI Turun kauppakorkeakoulusta esitteli mustaherukan nykyisiä tuotesovelluksia ja uusia tuoteideoita. Hän uskoo, että Turun yliopiston uudet tutkimustulokset lisäävät mustaherukansiemenöljyn arvoa kuluttajan silmissä.

Marjupureen siemenöljyt käyttökelpoisia

Pakkasmarja Oy:n Marjapuree! valittiin vuoden 2004 elintarvikkeeksi. – Sarjaan kuuluu myös mustaherukasta tehty marjapuree. Prossissa mustaherukan siemenet murskautuvat ja arvokkaat siemenöljyt tulevat nauttijansa hyödyksi, sanoo toimitusjohtaja TAPIO RAUTIAINEN.

– On ilahduttavaa, että nyt aletaan puhua myös mustaherukan terveellisyydestä. Parin vuoden ajan on mustikalla ollut hyvä menekki Aasian markkinoille, kun siellä arvostetaan mustikan terveellisyyttä, toteaa Rautiainen.

Jaa artikkeli