Karpalomehu saattaa tutkijoiden mukaan olla mahdollinen taistelukilpi suolistosairauksia aiheuttavia viruksia vastaan, BBC kirjoittaa. Vaikutus on kuitenkin havaittu vasta laboratorio-olosuhteissa, jolloin karpalomehu esti viruksia tartuttamasta ohutsuolen soluja. Suoliston virusinfektiot aiheuttavat vuosittain tuhansien pikkulasten kuoleman ympäri maailmaa, erityisesti kehitysmaissa.

Jenkkitutkimuksessa keskityttiin apinoiden ja vuohien kantamiin suoliston viruksiin. Nähtäväksi jää, saadaanko vaikutus todistettua myös ihmisellä. Tutkijoiden mukaan karpalomehun myönteisten ominaisuuksien vahvistamiseksi tarvittaisiin laajoja kliinisiä tutkimuksia.

Tutkijat uskovat, että karpalomehu saattaisi tuhota tai muuttaa solun reseptoreita, joihin virukset tarttuvat. Vaihtoehtoisesti karpalo voisi vahingoittaa viruksen omaa proteiinien tarttumismekanismia. Avainasemassa saattavat olla mehun kemialliset yhdisteet flavenoidit ja tanniinit, joilla on aikaisemminkin osoitettu bakteerien kasvua ehkäisevää vaikutusta. Karpalomehun juomista on suositeltu myös virtsatietulehdusten ehkäisyyn.

Jaa artikkeli