Monen kotipuutarhurin harmiksi kotimaiset alppiruusut ovat loppuneet kesken lähes kaikista puutarhamyymälöistä. Tilanne kismittää myös taimitarhoja, jotka eivät ponnisteluistaan huolimatta ole onnistuneet toimittamaan myyntiin tarjontaa vastaavaa määrää näitä nopeasti kotipuutarhureiden suuren suosion saavuttaneita kasveja.

Kevään taimipulan takia taimitarhoilla ja -myymälöissä toivotaan, että asiakkaat olisivat valmiita korvaamaan kotimaiset alppiruusut istutuksissaan muilla kasveilla.

– Helppoa se ei tietysti ole, myöntää Jyri Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä. – Suomalainen kasvinjalostus on tuottanut yli kymmenen kotimaista alppiruusulajiketta, jotka ovat niin omaleimaisia, että niiden korvaaminen muilla kasveilla on väistämättä vaikeaa.

Täysin kotimaista alppiruusua vastaavaa kauniisti kukkivaa, talvenkestävää ikivihreää kasvia ei Uimonenkaan osaa nimetä.

– Varjoisissa paikoissa voidaan käyttää esimerkiksi tuijia, marjakuusia ja mahoniaa tai ulkomaisia alppiruusuja.

Jos kuitenkin haluaa käyttää nimenomaan suomalaisia alppiruusulajikkeitta, nyt on parasta muokata istutusalusta valmiiksi ja istuttaa alppiruusujen kanssa samaan kasviryhmään tulevat muut kasvit. Alppiruusuille jätetään sopiva tila. Niitä päästään istuttamaan heti, kun taimien saatavuus paranee. Tämä tapahtuu Taimistoviljelijät ry:n mukaan loppukesällä ja syksyllä, kun uudet taimierät valmistuvat viljelyksiltä.

– Silloin päästään vähitellen normaaliin kysyntää vastaavaan tarjontaan, Uimonen lupaa.

Jaa artikkeli