Oma Piha –lehden hyasinttiprojekti on vihdoin siinä vaiheessa, että toinen kukista jätetään värittymään ikkunalaudalle huoneenlämpöön.

Syksyn mittaan on lehden toimituksessa seurattu kahden hyasintin sipulin kehittymistä. Sipulien kasvussa on ollut selvä ero, sillä violetista sipulista näkyy vasta reilun sentin korkuinen lehtikäärö. Valkoisesta sipulista nuppu sen sijaan on kasvanut kokonaan esiin, ja tällä viikolla valkoinen hyasintti jätetäänkin toimituksen ikkunalaudalle, jossa sen vihertymistä on mielenkiintoista seurata.

Useimmat sipulikasveista hyödetään pimeässä. Monesti puhutaan valon tärkeästä roolista, mutta myös pimeä aika on usealle kasville elintärkeä. Jos esimerkiksi hyasinttia kasvatettaisiin valossa ja lämpimässä, se ei lainkaan kukkisi. Toisille lajeillea kuten esimerkiksi joulutähdellä, kukintaan säätelee vuorokauden valoisan ajan pituus.

Pimeässä kasvit eivät kuitenkaan kykene yhteyttämään. Niin hyödettävien hyasinttien kuin kellarissa itäneiden perunoiden versot ovat valkeita, koska yhteyttämisessä tarvittavaa klorofylliä ei yleensä muodostu, kun kasveja kasvatetaan pimeässä. Nimenomaan klorofylli eli lehtivihreä antaa kasveille niiden vihreän värin.

Hyasinttien värittymisessä kuluu yleensä muutamia päiviä. Samalla lehtikäärön sisällä oleva varsi kasvaa pituutta ja lehtien keskeltä tulee esille nuppu. Valkoisen sipulin kukintaa voi odotella parin viikon kuluttua. Violetti sipuli viedään jatkamaan kasvuaan pimeään.

Jaa artikkeli