On se aika vuodesta, jolloin takat, kakluunit, kamiinat, leivinuunit ja puuliedet ja -kiukaat luovat lämpöä ja tunnelmaa suomalaisiin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Erilaiset tulisijat ovat niin yleisiä, että niiden sytyttämisen kanssa joutuu lähes jokainen joskus tekemisiin. Siksi on hyvä tietää, miten tulipesä sytytetään oikein niin, että se onnistuu helposti, puun poltto on ympäristöystävällistä ja puusta saadaan paras mahdollinen lämpöarvo ja -hyöty.

Tutkimusten mukaan puun polttamisen kriittinen vaihe päästöjen kannalta on syttyminen ja palamisen alkuvaihe. Palamisen puhtauteen vaikuttavat sytytystapa, puiden kosteus ja koko sekä paloilman määrä ja johtaminen. Tulisijassa tulisi polttaa vain puhtaita, kuivia, mielellään ylivuotisia puita, jotka ladotaan tulipesään vaakasuoraan. Isot puut asetetaan alle ja pienemmät päälle halkaistu puoli ylöspäin. Sytyke asetetaan puiden päälle. Sytykkeenä voi käyttää pieniä puutikkuja tai paperia, mutta ylivoimaisesti paras sytyke on puhdas, kuivattu koivun tuohi.

Tulipesä sytytetään ylhäältä päin sytyttämällä puiden päällä olevat tuohet. Palavat tuohet sytyttävät vähitellen alapuolella olevat puut. Tuohisytykkeet tuottavat palaessaan lämpöä ja alapuolella olevista polttopuista alkaa vapautua palavia kaasuja. Kun nämä kaasut nousevat ylöspäin, ne eivät pääse pakenemaan palamattomina, vaan ottavat osaa palamiseen.

Jos kylmiä puita kuumennetaan altapäin, puut kyllä kaasuuntuvat, mutta eivät pala kokonaan. Tällöin syntyy runsaasti päästöjä. Päältä sytyttäminen on paras tapa lähes kaikissa tulisijoissa. Päästöt vähenevät ja sekä tulisija että piippu säilyvät puhtaampina. Polttopuista saadaan enemmän lämpöenergiaa, koska savukaasut palavat tehokkaasti alusta alkaen. Myös savun muodostus ja tulisijan savuttamisen riski pienenee ja palaminen on kaikilta osin puhtaampaa. Puunpolton onnistumista voidaan tarkkailla savupiipun savusta. Savun muuttuminen pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi sekä lähes hajuttomaksi on merkki hyvästä palamisesta.

– Aseta isot puut alle ja pienemmät päälle halkaistu puoli ylöspäin.
– Tulipesä sytytetään ylhäältä päin sytyttämällä puiden päällä olevat tuohet.
– Kun savupiipusta nouseva savu on vaaleaa, tulipesä palaa hyvin.

Jaa artikkeli