Nyt on aika siirtää parvekkeella tai pihalla kesällä kukoistaneet pasuunakukat ja chilit sisälle. Monet arat kasvit selviävät meillä hienosti, kunhan ne saavat viettää talven valoisassa ja viileässä. Sopiva paikka voi löytyä niin kuistilta, vintiltä kuin valoisasta autotallista. Siellä viihtyvät rungolliset kesäkukat, maustekasvit ja monet perinteisistä, kukkivista huonekasveista.
Sääennustusten mukaan Suomen yli on lähipäivinä pyyhkäisemässä syksyn ensimmäinen kylmä aalto. Nyt on hyvä aika siirtää kesälomaa pihalla viettäneet kiinanruusut ja huonekuuset sisälle ja etsiä niille talvikaudeksi valoisa paikka patterin kuumuuden ulottumattomista. Monet kesäkukista ja mausteistakin voi saada menestymään seuraavaan kesään.
Pihan ruukkukasvien lisäksi myös useat perinteisistä, näyttävästi kukkivista huonekasveista, hyötyvät talvella hieman normaalia huoneilmaa viileämmästä lämpötilasta. 10-15 asteen lämpötila takaa niin kliivian kuin kärsimyskukan kukinnan seuraavana keväänä. Monet kasveista menestyvät hyvin kasvaessaan normaalissa huonelämmössä vuoden ympäri, mutta talvetus viileämmässä saa ne puhkeamaan kukkaan. Kukkivien huonekasvien kukka-aiheiden kehitys alkaa jo kuukausia ennen kevään kukintaa. Sen sijaan esimerkiksi soilikit, paavalinkukat sekä valtaosa orkideoista viihtyvät lämpimässä paikassa vuoden ympäri.
Talvetuksen ongelmat johtuvat yleensä liian vähäisestä valosta. Huoneilman lämpötila on tällöin valon määrään nähden liian korkea. Kun mukaan lisätään vielä talvisen huoneilman kuivuus, ikkunoista syntyvä veto ja alhaalta hohkaavat lämpöpatterit, on kasveilla melkoinen haaste selvitä talvesta. Entisaikaan puurakennusten valoisat ja viileät verannat ja vähän käytetyt salit olivat kuin luotuja suurille pelargoneille ja posliiniköynnöksille. Nykyisin lasitetut ja lämmitetyt parvekkeet ja talvipuutarhat tuovat uuden talvetukseen sopivan ympäristön. Kevättalvella kasvit saattavat lasisissa huoneissa tosin tarvita varjostusta, ettei lämpötila pääse liian varhain kokoamaan liian korkeaksi.
Talvijakson aikana kasveja kastellaan niukasti, mutta kokonaan kastelua ei saa lopettaa. Ainoastaan osa sipulikasveista, esimerkiksi sinisarjat ja amaryllikset, säilytetään kuivana. Kastelua ja lannoitteen määrää vähennetään hiljalleen syksyn mittaan, sydäntalvella riittää kastelu pelkällä vedellä. Aika-ajoin kasvit kannattaa tarkistaa tuholaisten varalta.
Viileässä (10-15 asteessa) ja valoisassa talvetettavia huonekasveja: tuoksupelargonit, kiinanruusu, kliivia, vaahtera-aulio, marraskuunkaktus (joulukaktus), lehtikaktukset, tuoksuköynnös, kärsimyskukka, isoposliinikukka, apostolinmiekka, ardisia, araukaria (huonekuusi), ihmeköynnös, kohtalonköynnös, kolibrikukka,
Viileässä (noin 10 asteessa) ja valoisassa talvetettavia hyötykasveja: paprikat, laventeli, rosmariini, salvia, rakuuna,
Viileässä (noin 10 asteessa) ja valoisassa talvetettavia kesäkukkia: pelargonit, verenpisarat, pasuunakukka, heliotrooppi, kelloköynnös, marketta