Lohjan omenakarnevaalit ovat ensi kertaa laajentuneet viikon mittaiseksi tapahtumaksi. Viikon aikana Lohjanseudun kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa ja vanhainkodeissa puhutaan omenasta ja tarjotaan omenaherkkuja. Ammatillista arvovaltaa viikolle tuovat puutarhaneuvosten vierailu sekä asiantuntijoiden pitämät luennot.

Tutuilla punaposkisilla omenoilla on takanaan pitkä historia. Raamatun mukaan omenoita kasvoi jo paratiisissa, ja antiikin myyteissä omena oli viinin jumala Dionysoksen lahja rakkauden jumala Afroditelle. Suomen omenanviljely levisi ristiretkien ansiosta 1400-1500 –luvuilla.

Tarinan mukaan ensimmäiset omenantaimet istutti tiluksilleen Suitian ja Kuitian kartanot omistanut Klaus Fleming. Lohja ja Parainen kiistelevätkin siitä, kummalla paikkakunnalla kasvoivat aikoinaan Suomen ensimmäiset omenat. Lohjanseudulla suotuisa ilmasto ja hedelmällinen maaperä ovat taanneet omenanviljelylle edullisen ympäristön ja omenasta onkin tullut paikkakunnan symboli.

Omenat tutuksi Kauppakeskuksessa

-Lohjalla on vanha perinne hedelmätarhojen paikkakuntana ja paikkakuntana, jossa omenia on viljelty, totesi kaupunginjohtaja Elina Lehto tiistaina Kauppakeskus Lohjantähteen rakennetun omenanäyttelyn avajaispuheessa. Kauppakeskuksen keskelle pystytetyssä näyttelyssä suuri yleisö voi viikon ajan vapaasti tutustua eri omenalajikkeisiin. Mukana ovat myös uudet, kotimaiset lajikkeet, joista etenkin tumman purppurainen ’Pekka’ on jo ehtinyt herättää omenankasvattajien huomion. –Toivomme täällä, että omppujen syönti tulee kaikilla tavaksi, kannusti kaupunginjohtaja Lehto.

Näyttelyn avajaisissa omenalajikkeita esitteli Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta. –Perinteiset lajikkeet ’Bergius’ ja ’Lavia’ tuovat näyttelyyn nostalgiaa, ’Pekka’ ja ’Jättimelba’ edustavat uutuuksia, kertoi Salo pienen omenatarhan sisällöstä.

Voimakkaan punaisen ’Pekan’ menestyminen markkinoilla on vielä arvoitus. Asiantuntijat arvelivat etukäteen, että voimakkaan punainen väri saattaisi tuntua kotimaisesta kuluttajasta vieraalta. –Viime keväänä puutarhanäyttelyssä ’Pekka’ sai kuitenkin hyvän vastaanoton ja runsaasti huomiota, Salo toteaa tyytyväisenä.

Kuluvan viikon omenatapahtumien takana ovat Lohjan kaupunki, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto, Puutarhaliitto, Kotimaiset Kasvikset ry sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.

Jaa artikkeli