Syksyn suuri puutarhatapahtuma SYYSPUUTARHA avaa ovensa Espoon Marketanpuistossa lauantaina 21.8. Sunnuntaihin kestävästä kaksipäiväisestä puutarhanäyttelystä löytyy kaikki tarvittava pihan syystöihin ja leppoisaan loppukesän viettoon omassa puutarhassa. Juuri nyt eletään muun muassa parasta monivuotisten kasvien istutusaikaa, eivätkä tunnelmalliset kesä- ja syysillat puutarhasta nauttien vielä ole ohi, toteaa Pekka Leskinen Viherympäristöliitosta.

Leskisen mukaan Syyspuutarha-näyttelyssä on hyvä käydä katsastamassa oman loppukesän viettoon tarvittavat taimet, tarvikkeet, koneet, laitteet, kalusteet, pihakivet ja -valot.

– Uuden pihan suunnittelijoille ja vanhan kunnostajille on Syyspuutarha-näyttelyssä luvassa runsaasti vinkkejä ja ammattilaisten apua. Joka osastolta löytyy oman alansa asiantuntijoita. Lisäksi Viherympäristöliiton osastolla päivystävät Viheraluesuunnittelijoiden jäsenet vastaavat kaikkiin puutarhasuunnitteluun ja rakentamiseen liittyviin kysymyksiin, toteaa Leskinen.

Näyttelypäällikkö Seppo Närhen mukaa kolmatta kertaa Espoon Marketanpuistossa pidettävä ViherTek-tapahtuma on viheralan kattavin ammattilaisille suunnattu näyttelytapahtuma.

– Hyvin näyttelyiden pitopaikaksi sopivassa puistossa on mukana näytteilleasettajia kaikista viheralan tuoteryhmistä.

– Tuoteryhmistä esillä ovat mm: betoni- ja luonnonkivituotteet, alan koneet ja lisälaitteet, työvälineet, nurmikkosiemenet, niittysiemenet, koristepuut ja -pensaat sekä perennat, mittauslaitteet, viherrakentaminen, erittäin monipuolisesti kalusteet ja leikkivälineet, huvimajat ja muut puuvalmistuotteet, luettelee Närhi.

– Uutuustuotteita näyttelyssä on monilla osastoilla. Huomattavan paljon uusia tuotteita on ulkoympäristön kalusteissa. Tämä kuvastaa hyvin toisaalta viherrakentamisen, toisaalta yleisen vaatimustason kasvua. Tuotteilta vaaditaan, paitsi käyttöön liittyviä ominaisuuksia, kuten helppoa huollettavuutta ja kestävyyttä, myös muotoilulta, väreiltä ja materiaaleilta monipuolisuutta.

Närhi kertoo, että viherrakentaminen on mennyt viime vuosina nopeasti eteenpäin Suomessa. – Tämä näkyy erikoistuotteiden ja -laitteiden määrän lisääntymisenä mm. ViherTek-näyttelyssä. Rakentaminen on entistä teknisempää ja ”digitaalisempaa”. Rakentamiseen liittyvät apuvälineet – muun erilaiset mittauslaitteet – ovat kehittyneet tarkoiksi ja työtä nopeuttaviksi. Väläyksen näistä mittalaitteista saa ViherTek-näyttelyssä.

– Yksi ehkä eniten kasvaneista tuoteryhmistä on betoni- ja luonnonkivituotteet. Oikein näitä tuotteita käyttäen ympäristön laatutaso kohoaa merkittävästi. Betoni- ja luonnonkivituotteiden valikoima on nopeasti Suomen markkinoilla monipuolistunut. Käyttö tulee vielä lisääntymään, uskoo Närhi.

ViherTek-näyttelyn järjestävät yhteistyössä Marketanpuiston ystävät ry ja Viherympäristöliitto ry. Pääsymaksu on 8 euroa, parkkimaksu 2 euroa.

Jaa artikkeli