Tappajaetana eli espanjansiruetana on aiheuttanut päänvaivaa monelle puutarhaharrastajalle. Kostea sää on enteillyt runsasta etanakesää, mutta nyt niljakkaiden tuholaisten torjuntaan on löydetty tehokas apu. Uusimpien tutkimuksien mukaan koivusta saatava tisle pysäyttää etanoiden matkan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.
MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) ja Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksen alustavat tutkimukset osoittavat, että etanoiden sekä kotiloiden pääsy viljely- ja koristekasveille voidaan rajata koivutisleellä sivellyillä aidoilla. Koivutisleiden sisältämät aineet ovat osoittautumassa luonnonmukaisen kasvinsuojelun uudeksi aarrearkuksi. Koivutisle sisältää arviolta 10 000 erilaista bioaktiivista yhdistettä, joiden avulla on mahdollista korvata useita synteettisiä valmisteita. Erityisesti tutkijoita kiinnostavat fenolit, joiden osalta tisleet poikkeavat selvästi havupuiden tervoista.
Koivutisleen mahdollisuudet selvitettävä tarkoin
Koivutisleen mahdollisuuksia tutkitaan myös rikkakasvien, kasvitautien ja muiden tuholaisten torjunnassa. Kasvinsuojelun lisäksi koivun tisleillä on monia muita käyttötapoja, joiden historia tunnetaan jo tuhansien vuosien ajalta.
– Tisletutkimukseen on tartuttava nyt kaikin käytettävissä olevin keinoin. Mäntytervan kohtelu EU:ssa on osoittanut, miten tarkkaan kasvien tuottamat aineet ja vaikutukset pitää tietää ennen tuotteiden kaupallistamista, korostaa professori Kari Tiilikkala MTT:stä. Tisleiden kemiallisen koostumuksen selvittäminen ja sen ympäristövaikutuksien arvioiminen vaatii vielä sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä.