Nyt on aika tarkastaa omenapuiden ja marjapensaiden oksat tuholaisten varalta, jos mielii saada ensi syksynä ensiluokkaisen sadon. Varhaisruiskutusten aika on jo ennen silmujen puhkeamista – Etelä-Suomessa otollinen aika alkaa maaliskuussa. Ruiskutuksilla saadaan tuhottua kemppien, kirvojen ja punkkien talvehtimisasteet ennen kuin tuholaiset ehtivät lähteä liikkeelle. Varhaisiin ruiskutuksiin tarvittavat aineet eivät ole myrkyllisiä, joten ne sopivat myös luomuviljelyyn.

Varhaisruiskutukset eivät ole pakollisia, mutta niistä on hyötyä etenkin, jos viime kesänä omenapuissa on ollut runsaasti tuholaisia. Kotipihojen tuholaismääriä on vaikea ennustaa, joten oksien tarkkaileminen keväällä voi osoittautua vaivan arvoiseksi. Kirvat, kempit ja punkit talvehtivat puiden oksistossa ja vioittavat keväällä uusia lehtiä ja kukintoja. Lisäksi ne levittävät harmillista muumiotautia ja monia viruksia. Talvimunien tunnistuksessa auttaa puutarhurien käyttämä lorunpätkä ”Punkin punaiset, kempin keltaiset, kirvan kamalan mustat”.

Tuholaisten määrää voi helposti tarkkailla oksien kevätleikkauksen yhteydessä. Jos omenapuissa kasvaa runsaasti jäkälää, se tarjoaa pienille hyönteisille otollisen suojapaikan. Kirvojen mustat, kiiltävät munat erottuvat helposti viime kesänä kasvaneiden oksien pinnoilta. Kemppien munat ovat keltaisia ja niitä löytyy yleensä silmujen tyviltä, oksien rosoisista kohdista ja lyhytversoista, joihin kukat myöhemmin keväällä puhkeavat. Punkkien talvimunat puolestaan ovat punaisia.

Varhaisiin ruiskutuksiin ei tarvita myrkyllisiä aineita. Talvimuniin tehoavat mineraali- tai parafiiniöljy, jotka muodostavat tukahduttavan kalvon tuholaisen ympärille. Markkinoilla on useita varhaisruiskutuksiin sopivia aineita. Ruiskutukset tehdään suojasäällä, kun ilman lämpötila on selvästi plussalla, mutta silmut eivät vielä ole ehtineet puhjeta. Annostelussa noudatetaan valmistajan antamia ohjeita. Kukinnan jälkeen ovat vuorossa omat ruiskutuksensa muun muassa pihlajanmarjakoita vastaan.

Jaa artikkeli