Varhainen kevät on monissa talvipuutarhoissa aktiivisen kukinnan aikaa. Korvaa päiväkahvit kävelemällä trooppisten puiden ja palmujen katveessa ja nauti vihreydestä ja uudesta kasvusta. Monissa puutarhoissa kahvikuppostakaan ei tarvitse kokonaan unohtaa. Ohessa Oulun, Turun ja Helsingin tarjontaa sekä pieni katsaus naapurimaiden puutarhaparatiiseihin.

Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat juuri nyt nektariini (Prunus persica var. nectarina), veenuksenkenkä (Paphiopedilum), lumikuningatar (Coelogyne cristata) ja jouluruusut (Helleborus). Kasvihuoneet ovat avoinna tiistaisin-perjantaisin klo 8.00-15.00 ja viikonloppuisin klo 12.00-15.00. Osoite: Kaitoväylä 5 Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalla lähellä Kuivasjärveä.

Turun kasvitieteellisen puutarhan värikkäin kukkaloisto puhkeaa keväällä talvipuutarhahuoneeseen. Siellä macchia-kasvillisuuteen kuuluvat kistukset (Cistus) avaavat silkkipaperimaisen hauraat kukkansa, samoin kuin villisyklaamit (Cyclamen), eriväriset vaahtera-auliot (Abutilon), pasuuna- (Datura) ja nuijakukat (Cestrum).

Talvipuutarhassa talvehtii myös tuttuja mauste- ja tuoksukasveja, kuten rosmariini (Rosmarinus) ja laventeli (Lavandula). Maaliskuussa voi nähdä ylhäällä katonrajassa liekehtivän tulitrumpettiköynnöksen (Pyrostegia venusta).Avoinna joka päivä 10-17, Turun yliopiston Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon puistotie 215

Helsingin Talvipuutarhassa kevät pääsiäisineen on vilkasta aikaa. Puutarha koristellaan pääsiäisasuun perinteitä vaalien ja paikalle tuodaan pikku tiput kaupunkilaisten ihailtaviksi. Talvipuutarhan kukkaloisto herättelee siihen, että pian luonto puhkeaa kukkaan myös ulkosalla. Talvipuutarha on suljettu maanantaisin (kasvien huoltopäivä), tiistaisin avoinna klo 9.00-15.00, keskiviikkoisin-perjantaisin klo 12.00-15.00 ja viikonloppuisin klo 12.00-16.00.Osoite: Hammarskjöldintie 1

Myös naapurimaiden kasvitieteelliset puutarhat ovat hyviä keväisiä retkikohteita. Tukholmassa Bergianska kasvitieteellinen puutarha on kasviharrastajan keidas. 14.2.-21.3. puutarhassa voi tutustua satoihin orkideoihin Ruotsin laajimmassa orkideanäyttelyssä.

Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa keskipisteinä ovat 26.3.-4.4. erilaiset huonekasvit. Miten hoitaa huonekasveja niin, että ne kukkivat vuodesta toiseen? Kokoelmissa on mahdollisuus nähdä harvinaisia kasveja sekä esimerkiksi saniaisten, flamingokukkien ja tulilatvojen Kalanchoë –suvun uutuuslajikkeita. Hortus Botanicus Tallinnensis, Kloostrimetsa tee 52, avoinna päivittäin klo 11.00-16.00.

Jaa artikkeli