Finravinto 2002 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat vitamiineja suositusten mukaisesti, kertoo Kansanterveys-lehti. Vain folaatin saannissa oli selviä puutteita. Myös D-vitamiinia saatiin melko niukasti. Folaatin saanti jäi sekä miehillä että naisilla alle 36 mikrogramman päivittäisen suosituksen megajoulea kohti. Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka saanti on erityisen tärkeää raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille. Saannin korjaamiseksi tulisi syödä vielä runsaammin kasviksia.

Vaikka kasviksia kuluu Suomessa koko ajan enemmän, on suosituksiin yhä matkaa. Vain vajaa 15 prosenttia miehistä ja reilu 20 prosenttia naisista pääsi päivittäiseen 400 gramman tavoitteeseen. Neljännes miehistä ja yli kymmenys naisista ei syönyt kasviksia lainkaan kahden päivän tutkimusajankohtana.

D-vitamiinin saanti kohentunee vuoden 2003 alussa aloitetun nestemäisten maitotuotteiden D-vitamiinilisäyksen mukana. Parhaillaan tutkitaan, kuinka suuri vaikutus tällä lisällä on.

Vitamiinivalmisteita tarvitaan vain erityistapauksissa

Suomalaiset ravitsemussuositukset painottavat, että vitamiinien riittävän saannin voi turvata aivan tavallisella monipuolisella ruokavaliolla.

D-vitamiinivalmisteita suositellaan vauvoille, lapsille ja sisätiloissa oleskeleville ikäihmisille. Raskauden aikana voi olla hyvä täydentää foolihapon ja talvisaikaan myös D-vitamiinin saantia. Myös vegaanit tarvitsevat D-vitamiinia. Sen lisäksi vegaaniruokavalioon kannattaa lisätä B12-vitamiinia, jota ei kasviperäisistä elintarvikkeista saa.

Valmisteista saatujen vitamiinien määrää tutkitaan paraikaa. Tulokset esitetään myöhemmin. Aikaisempien tutkimusten mukaan valmisteita käyttävät ahkerimmin hyvin koulutetut kaupunkilaisnaiset, joiden ruokavalio on muutenkin hyvällä mallilla.

Foolatti, foolihappo

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, joka osallistuu mm. DNA:n ja RNA:n kautta proteiinien muodostukseen. Riittävä saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville naisille, sillä puute voi johtaa sikiön hermostoputken kehityshäiriöön. Puute saattaa myös olla yhteydessä seerumin korkeaan homokysteiinipitoisuuteen, jonka on puolestaan todettu olevan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin.

Foolihapon saanti on suomalaisilla keskimäärin niukkaa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus on 36 mikrogrammaa/MJ. Foolihapon hyviä lähteitä ovat täysjyvävilja ja vihreät kasvikset.

Jaa artikkeli