Vihannestarjonta on vaihtunut yltäkylläisyydestä niukkuuteen. Elokuun viileät säät ja sateet tyrehdyttivät tarjontaa ja viime viikon hallat tekivät monien hallanarkojen vihannesten tarjonnasta lopun. Myös kasvihuoneen suojassa kasvaneiden vihannesten tarjonta on ollut niukkaa, ja kauppa on joutunut turvautumaan tuontiin.

Viime viikon yöpakkaset palelluttivat tillin, avomaan kurkun, kesäkurpitsanja kurpitsan lehdistön suuressa osassa maata. Niiden satokausi oli jopäättymässä, joten suuria satotappioita ei tullut. Hallat vioittivat myösvalmistumassa olevia salaatteja Etelä-Suomen viljelmillä, muttakasvuvaiheessa olevat salaatit kestivät pakkasta sen sijaan paremmin. Halla tuhosi myös sellaisen maissin, jonka tähkät eivät olleet vielä valmiita. – Olemme porrastaneet useilla kylvöerillä sokerimaissin tarjontaa. Viime viikon hallat tuhosivat kesäkuun puolivälissä istutetun maissin, toteaa Pekka Torvinen Leppävirralta.

Lämpimät säät ilahduttavat vihannesviljelijöitä, sillä vihannekset kasvavatviileässä hitaasti. Etelä-Suomessa ja rannikkoalueella kasvustot kärsivätkuivuudesta ja kasvustoja joudutaan edelleen kastelemaan, mikäli sateitaei saada riittävästi. Salaattien, parsa- ja kukkakaalin satokaudenarvioidaan jatkuvan syyskuun loppuun asti.

Varastovihanneksista sipulien korjuu on parhaillaan käynnissä koko maassaja varastovihannesten korjuu käynnistyy ensi viikon kuluessa ja jatkuusäistä riippuen lokakuun puoliväliin asti.

Alkukesän kylmyyden pelättiin myöhästyttävän omenoiden satokautta, muttakeskikesän helteiden ansiosta omenat ovat kypsyneet lähes tavanomaisessaaikataulussa. Viime viikon yöhallatkaan eivät ole haitanneet omenoidenkypsymistä.

Tuoteryhmäpäällikkö Erkki Kinanen Inexistä toteaa, että kotimaisten vihannesten tarjonta on nopeasti ehtynyt. – Myös kasvihuonetomaatin ja kurkun tarjonta on ollut niukkaa, ja olemme joutuneet turvautumaan tuontiin.

Jaa artikkeli