Ensi viikonloppuna kannattaa suunnistaa Etelä- ja Keski-Suomessa metsään,sillä puolukkasato on kypsymässä. Kainuussa puolukoita kannattaa lähteäpoimimaan ensi viikolla ja Lapin läänin etelä- ja keskiosissa syyskuunlopulla. Viime viikkojen sateet ja kylmä sää ovat tosin jonkin verranhidastaneet marjojen kypsymistä. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) vanhempitutkija KAUKO SALO arvioi tämän vuoden puolukkasadon olevan vähintäänkeskinkertainen. Salo vastaa Metlan valtakunnallisesta marja- jasienisatotutkimuksesta.

Metlan tutkimuskin vahvistaa sen, mitä sienestäjät ovat jo omin silminnähneet: herkkutattisato on tänä vuonna paras vuosikymmeniin. Erityisenhyvä sato on Pohjois-Karjalassa. Heinäkuun kuivuuden takia tattisesonkialkoi tänä vuonna noin kuusi viikkoa keskimääräistä myöhemmin.

Herkkutattien lisäksi metsissä on paljon koivun- ja männynpunikkitattejasekä voi- ja kangastatteja. Myös kantarelleja ja haperoita onnormaalivuotta enemmän. Koivumetsissä on runsaasti koivu- jakeltahaperoita. Rouskujen ystävien kannattaa suunnistaa kangasmetsiin,elleivät yöpakkaset ehdi ensin. Etelä- ja Keski-Suomessa myösmustatorvisienet ja suppilovahverot ovat nousemassa.

Normaalivuosina kangasmetsissä kasvaa 50 – 100 kiloa sieniä hehtaarilla. -Tänä vuonna paikoin pelkästään männynherkkutatteja punnittiin yksittäisinäotoksina 100 – 200 kiloa hehtaarilla, Salo kertoo. Lisäksimännynpunikkitatit, kangastatit ja isohaperot kasvattivat sienimäärääkymmenillä kiloilla.

Jaa artikkeli