Loistavalla floristiikalla tuotiin kulttuurihistoriaa esiin Kuopiossa kukkasidonnan SM-kilpailussa. Se koostui kolmesta osa-alueesta: kahdesta yllätystyöstä ja idea työstä. Tänä vuonna kilpailu oli korkeatasoinen. Pääteemana oli luoda floraalinen monumentti kirjailija Minna Canthille. Kilpailijat olivat valmistaneet ideatöitään omilla materiaaleilla jo alkukesästä lähtien, jolloin aihe julistettiin. Kukkasidonnan Suomen mestariksi valittiin Annika Gustafsson Helsingin piiristä.

Palkintotyöt heijastivat 1800-luvulla vaikuttaneen radikaaliajattelija Minna Canthin uudismielisyyttä, jota ilmensivät erilaiset kukat ja materiaalit. Sen ajan yhteiskunnan vanhoja aikoja symboloivat mm. monumenttien daaliat, jäkälät, kuivatut punajuuret ja, jopa piikkilanka. Kun taas kirjailijan eteenpäin pyrkimys ja nykyaikaisuus näkyivät teoksien muodoissa sekä erilaisissa upeissa orkideoissa ja ruusulajeissa.

Ensimmäinen yllätystyö tehtiin varsinaisen kilpailupäivän aamuna. Aiheena oli kirjan koristelu, jossa teemana näyttäytyivät kukat ja nainen. Ensimmäinen palkinto meniSavo-Karjalan piiriin kuopiolaiselle Petra Pakariselle.

Toisen yllätystyön aihe oli kukkakimppu syksyn juhliin. Se täytyi valmistaa spiraali-tekniikalla. Läpimitan tuli olla 50 senttimetriä sekä ulkonäön runsaskukkainen.Molempiin yllätystöihin annettiin käytettävät kukat juuri ennen kilpailujen alkua. Ja ensimmäisen palkinnon tästä aiheesta sai Annika Gustafsson.

Kulttuurihistoriaa kukilla

” Kaikkea muuta kunhan vaan ei nukkuvaa, puolikuollutta elämää”, sanoi Minna Canthaikoinaan. Eikä tämä elämä vaikuta puolikuolleelta, jos sen saa kertoa ilmaisuvoimaisestikukilla.

Kilpailun raati koostui viidestä tuomarista ja ylituomarina toimi Jouni Seppänen.- Suuntaus uusien kilpailutöiden aiheisiin saattaa olla se, että mikä on alueellisesti ominaista tai esimerkiksi se, kuka on ollut kulttuurihistoriallisesti merkittävä henkilö. Tällä kertaa se oli Minna Canth, joka on arvokas ja hieno aihe, Jouni Seppänen sanoi.

Ideatyön voittaja oli Leila Alamiekkaoja, Ikaalisesta. Hän kuvasi työssään Minna Canthin jääräpäisyyttä ja ainutkertaisuutta sekä hänen päättymätöntä työtään. Nämä näkyivät monumentin muodossa ja kehikon materiaalissa, jossa oli käytetty männyn kaarnasta tehtyjä palasia. Sisäpuolelle oli myös laitettu sanomalehteä kuvaamaan merkkihenkilön lehtikirjoittajan uraa.

Esillä oli useita, korkeatasoisia töitä. Niihin oli paneuduttu hyvin ja se näkyi loppu-tuloksessa. Ja kun jokaisen kilpailijan kolmen erilaisen työn saamat pisteet laskettiin yhteen, niin päästiin selville, että kuka on kukkasidonnan Suomen mestari 2003.

Koko kilpailun kolmanneksi parhain oli Petra Pakarinen, Kuopiosta. Toiseksi palkittiin Leila Alamiekkaoja, Ikaalisesta. Ja tällä kertaa vuoden Suomen mestariksi valittiin Annika Gustafsson, Helsingin piiristä.

Kukkasidonnan Suomen mestaruudesta on kilpailut vuodesta 1966 lähtien.Taidokas sidontatyö, uudet näkökulmat ja tekniikat sekä kukkien käyttö ja niidenyhdistäminen kiehtovat alati niin kilpailijoita kuin katsojiakin.

Jaa artikkeli