Suomen suurin mansikka poimittiin Suonenjoelta LEENA JA ERKKI KALILAISEN Kivirannan tilalta heinäkuun 16. päivänä. Jättimansikka oli Darselect-lajiketta ja painoi 113 grammaa eli se oli kooltaan omenan luokkaa. Erkki Kalilainen kertoo, että suuret mansikat ovat tulleet aivan normaalissa viljelyssä. – Emme ole erikseen yrittäneet kasvattaa kilpailuun voittajamansikkaa. Huomasimme kesällä viime vuoden keväällä istutetulla Darselct-lohkolla, että täältähän tulee isoja mansikoita ja muistimme kilpailun, jolloin ilmoitimme isoimmat marjat kisaan.

Kalilaisen Darselect-mansikat saivat kilpailussa ensimmäisen ja kolmannen sijan. Myös toiseksi tullut 110 gramman painoinen Kankaanrannan mansikka oli Darselectiä.

Kalilainen kertoo, että suurten mansikoiden kasvattamisessa kaiken tulee osua kohdalleen. – Vettä tulee olla riittävästi, lannoituksen tulee olla kohdallaan ja myös pölytyksen onnistua. Meillä on riittänyt luonnonpölytys. Alkusadossa keskipaino oli 65 gramman luokkaa ja koko sadossa 40 grammaa.

– On ilmeistä, että kyseisellä lohkolla marjan koko on ensi vuonna pienempi, mutta meillä on uusiakin istutuksia tulossa satoikään, kertoo Erkki Kalilainen.

– Suurikokoisia marjoja ei voi myydä aivan pienessä rasiassa, sillä puolen litran rasiaanhan niitä ei mahdu kuin kahdesta kolmeen. Avomaalla kasvatetussa Darselectissä maku on kuitenkin hyvä, joten siitä voisi kehittää erikoismarjan konditorioita varten, ehdottaa Kalilainen.

Darselectin koko näkyi jo lajikekokeissa

Vanhempi tutkija TARJA HIETARANTA MTT:n Piikkiön puutarhatutkimuksesta kertoo, että Darselect oli lajikekokeissa vuosikymmenen vaihteessa. – Se oli mukana vuonna 1998 istutetussa kokeessa ja satoa analysoitiin vuosina 2000 ja 2001. Kooltaan se oli selvästi suurin niistä lajikkeista, jotka ovat viljelykäytössä.

– Vuonna 2000 alkusadon keskipaino oli 23,6 grammaa, keskisadon aikaan 16-17 grammaa ja loppusadon aikaan 14,9 grammaa. Itse asiassa Darselctin loppusadon marja oli suurempi kuin Jonsokin alkusadon marja. Vuonna 2001 kokoero ei ollut enää niin häikäisevä, kun kasvusto oli kolme vuotta vanhaa, huomaa Hietaranta muistiinpanoistaan.

– Darselectiä olemme luonnehtineet pinnaltaan hyväksi. Maultaan se on ollut makea ja aika hedelmäinen. Keskisadon luonnehdinnassa olemme todenneet sen olevan pinnaltaan vahva, tasamuotoinen ja kiiltävä. Ehkä ensimmäisessä poiminnassa se ei ole ollutkaan niin tasamuotoinen. Verhiö ei ole irronnut kovinkaan helposti. Kaiken kaikkiaan yleisvaikutelmasta se on saanut erittäin hyvät pisteet.

– Darselect on kerännyt kuitenkin talvivaurioita. Satoisuudessa se on ollut Jonsokin luokkaa. Vuonna 2000 satoa tuli noin 300 grammaa istutettua tainta kohden laskettuna. Vuonna 2001 satoa saatiin 170 grammaa, mitä on alentanut se, että talvi oli hävittänyt joitain taimia ruudusta.

Hietaranta kertoo MTT:ltä tulleen tänä vuonna Kaunotar-niminen lajike markkinoille. – Katsotaan nyt tuleeko tästä aineistosta vielä jotain. Uudesta jalostusaineistosta on tulossa tosi paljon lajikkeita jatkokokeisiin, kertoo Hietaranta.

Suomen suurin mansikka- kilpailun tulokset 2003

– Kesän kilpailuun taso oli kovempi kuin viime vuonna. Kymmenen suurimman mansikan keskipaino oli 12 grammaa viimevuotisia suurempi, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja HANNU SALO.

Kisaan osallistuva mansikka oli sääntöjen mukaan mitattava ja punnittava tarkalla vaa¹alla kahden todistajan läsnäollessa. Lisäksi suositeltiin marjan valokuvaamista vaa¹alla ja mittanauhan vieressä. Marjassa ei saanut olla multaa tai ylimääräistä pintakosteutta lisäämässä sen painoa. Marjaan sai jäädä verhiö ja kanta, mutta mansikan halkasijaa mitattaessa niitä ei saanut laskea mukaan. Palkintosijoille sijoittumisen edellytys oli myös, että mansikka pakastetaan kokonaisena myöhempää tarkastusta varten.

1. Kiviharjun marjatila, Suonenjoki, lajike Darselect, 113 g, 92 mm, poimittu, 16.7.
2. Panu Kankaanranta, Sauvo, lajike Darselect, 110 g, 100 mm, poimittu 10.6.
3. Kiviharjun marjatila, Suonenjoki, lajike Darselect, 94 g, 70 mm, poimittu 20.7.
4. Marja Alitalo, Paattinen, lajike Bounty, 90 g, 77 mm, poimittu 24.7.
5. Petri Pynninen, Saukkola, lajike Polka, 87 g, 67 mm, poimittu 10.7.
6. Kari Hirvensalo, Kyrö, lajike Polka, 86 g, 75 mm, poimittu 21.7.
7. Auli ja Jyrki Haapasaari, Laitila, lajike Bounty, 85 g, 70 mm, poimittu 25.7.
8. Rauhalammin mansikkatila, Vilppula, lajike Korona, 76 g, 78 mm, poimittu 18.7.
9. Petri Pennanen, Savonlinna, lajike Solprins, 75 g, 96 mm, poimittu 20.7.
10. Tuovi Pitkänen, Rääkkylä, lajike Polka, 72 g, poimittu 13.7.

Jaa artikkeli