Hirvensalmella toimivalle Ravintola Satulinnalle on myönnetty kolmannelleportaalle oikeuttava Portaat luomuun -diplomi. Satulinna on ensimmäinenravintola, joka on yltänyt ohjelman kolmannelle portaalle saakka.Aikaisemmin kolmannelle portaalle on kiivennyt yksi päiväkoti.

Ammattikeittiöiden luomutuotteiden käyttöä helpottava portaittainen ohjelmavalmentaa keittiöitä siirtymään muutamien luomuraaka-aineiden käytöstäkohti luomuaterioita ja luomuvalvontaa. Valmennusohjelman yhtenä osanakukin keittiö ideoi omien tarpeidensa pohjalta kehittämissuunnitelman, jotanoudattamalla edetään portaalta toiselle. Ohjelman ovat kehittäneet FinfoodLuomu ja Luomukeittiökeskus.

Ensimmäisellä portaalla oleva keittiö käyttää päivittäin muutamialuomuraaka-aineita kuten esimerkiksi luomumaitoa ja -kaurahiutaleita.Toisella portaalla keittiö käyttää päivittäin kohtuullisestiluomuraaka-aineita, esimerkiksi luomumaitoa, -kaurahiutaleita, -näkkileipääja -piimää sekä lisäksi viikoittain luomujogurttia, -vehnäjauhoja,-perunoita ja -teetä.

Kolmannelle portaalle edennyt keittiö käyttää päivittäin runsaastierilaisia luomuraaka-aineita. Keittiössä harjoitellaan luomuaterioidenvalmistusta ja valmistaudutaan luomuvalvontaan. Keittiö ei vielä markkinoiluomuaterioita, vaan tiedottaa käyttämistään luomuraaka-aineista.

Luomua 90-prosenttisesti

Luomutuotteiden käyttö kuuluu Ravintola Satulinnan liikeideaan, kertooravintolapäällikkö PIIA SIIRAMO. Tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltainenhoitaminen sekä luonnon ja ympäristön kunnioittaminen. Noin 90 prosenttiatuotteista on luomua.

Ravintola on saanut ruuastaan paljon palautetta. -Koskaan en ole 15 vuodenkokkiurani aikana kuullut niin paljoa kiitosta, kuin mitä täällä on tullut,sanoo Piia Siiramo. Osa asiakkaista on ravintolassa syötyään innostunutluomuajatuksesta niin, että on muuttanut ruokatottumuksiaan myös kotona.

Luomutuotteiden lisäksi ravintolassa voi nauttia elävää ravintoa jamakrobioottista ruokaa. Eläinkunnan tuotteita käytetään mahdollisimmanvähän, lihaakin lähinnä asiakkaiden pyynnöstä. Ruokalistat on rakennettuniin, että ruuasta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet.Esimerkiksi kotimaisten luomutuotteiden seleenivajetta on täydennettylisäämällä annoksiin seesaminsiemeniä.

Luomutuotteiden saatavuus ei ole tuottanut ravintolalle mainittaviaongelmia. – Joitakin tuotteita on ollut joskus hankala saada, esimerkiksitalvella juurekset tuntuvat olevan kiven alla. Yhtäkään annosta eikuitenkaan ole saatavuusongelmien vuoksi jäänyt tekemättä, pienellävaivannäöllä ja itse hakemalla on raaka-aineet aina saatu, Siiramo kertoo.

Jaa artikkeli