Jälleen kerran noin 20 000 alakoululaisen syksyä värittävät kouluissa järjestettävät kasvisteemapäivät. Elämä on väreissä – Terveyttä kasviksilla -kampanjan koulutapahtumat järjestetään sadassa koulussa ympäri Suomea, jotta koululaiset oppisivat tuntemaan ja käyttämään kasviksia monipuolisesti ruuassaan. Maa- ja kotitalousnaisten maakunnalliset piirikeskukset toteuttavat tapahtumat yhteistyössä Kotimaiset Kasvikset ry:n, Suomen Sydänliitto ry:n ja Suomen Syöpäyhdistys ry:n kanssa.

Tapahtumien avulla halutaan muistuttaa monipuolisen, reilusti kasviksia sisältävän, ruuan merkityksestä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Kasvikset sisältävät paljon suojaravintoaineita, joiden turvin lapset jaksavat paremmin suoriutua syksyn koulutyöstä ja vapaa-ajan harrasteista. Runsaasti kasviksia sisältävä monipuolinen ruokavalio auttaa myös lasten painonhallinnassa. Porkkanoita rouskuttamalla tai tomaatteja pureskelemalla vatsa täyttyy kevyellä ja terveellisellä tavalla. Monipuoliset ruokailutottumukset tulisi oppia viimeistään kouluiässä.

Mustanlaatikon arvoitus?

Tänä vuonna kouluissa kiertävät jälleen suositut mustat laatikot, joiden arvoitusta selvitetään hajuaistin avulla. Tämän lisäksi täytetään visaisia kasvisristikoita ja useat koulut tarjoavat päivien aikana teemaan liittyvää opetusta. Tapahtumissa myös maistellaan kasviksia ja kysellään kotitalousneuvojilta kasviksista. Kotitalousneuvoja Kirsti Stengård Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaisista on jo kolmena vuonna vetänyt koulujen kasvispäiviä. Hän kertoo, että kasvistietoiskut ovat kiinnostaneet niin pienimpiä, kuin isompiakin koululaisia. Mukavinta on se, kun lapset innostuvat tunnistamaan kasviksia ja kertomaan omia syönti- ja viljelykokemuksia. Useissa kouluissa vietetään ruokalan puolella samanaikaisesti sadonkorjuuviikkoja, jolloin myös kouluruokala tarjoaa houkuttelevia kasvispitoisia ruokia. Kampanjapäivänä kasvisten kulutus kouluruokailun yhteydessä onkin kasvanut monessa koulussa.

Nuoret kuluttavat vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä niukasti. Tyttöjen ja poikien erot kasvisten käytössä ovat lisäksi selkeät. Pojista vain vajaa neljännes ja tytöistäkin ainoastaan runsas kolmannes syö kasviksia päivittäin. Oppilaat syövät kouluaterioilla yleensäkin määrällisesti vähän ja monen koululaisen iltapäivä- ja kotiaterioista vihannekset, marjat ja hedelmät saattavat puuttua kokonaan. Kampanjan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten intoa ja halua syödä enemmän kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä jokaisella aterialla, osana monipuolista ja terveellistä ruokaa. Kasvisten päivittäinen suositeltava määrä aikuisilla ja lapsilla on puoli kiloa päivässä. Puolen kilon päivittäinen tavoite kertyy päivän aikana, kun syödään keskimäärin 5 – 6 annosta vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Annos voi olla iso tomaatti, salaattiannos tai esimerkiksi porkkana. Osa kasviksista voi olla ruuan raaka-aineina, joten koko määrää ei tarvitse syödä raakana. Puolen kilon tavoite täyttyy mukavasti, kun muistaa jokaisen aterian yhteydessä syödä yhden kasvisannoksen.

Jaa artikkeli