Hillan eli lakan eli suomuuraimen poiminta käynnistyy viikonvaihteessa jasato on parhaimmillaan viikon, puolentoista kuluttua. Sadosta ei sen sijaanodoteta niin suurta kuin viime vuonna, sillä hilla kärsi halloistavarsinkin avosoilla. Puustoisilla soilla kasvava korpilakka kuitenkintarjoaa poimijoille haastetta.

– Lapin lääniin tulee tänä vuonna heikko hillavuosi, veikkasi poimijoilletunnetuksi tullut hillanostaja TAISTO ILLIKAINEN perjantaina Ranuankirkonkylällä vietetyissä virallisissa hillakauden avajaisissa.

– Poimijahinta kauden alussa on 7,5 euroa kilolta, mutta hinta elää senmukaan, kuinka paljon tavaraa tulee markkinoille. Lupaavalta sato eikuitenkaan näytä, sillä avosoilla halla vikuutti hillan kukintaa.

Ulosmyyntihinta muotoutuu noin 9-10 euroon kilolta, sillä myyjä joutuu omanmyyntipalkkionsa lisäksi pulittamaan 17 prosentin arvonlisäveron. Viimevuonna hinta nousi paljon korkeammaksi, sillä satoa saatiin vähän.Illikainen sanoo päässeensä parhaimpina vuosina sisään ostoissa 60-70hillatonniin.

Teollisuus jättää ostamatta, jos hinta kipuaa ylös

Rantsilassa sijaitseva Kylmänen Food Oy tavoittelee tänä vuonna noin 40tonnin sisään ostoa lähinnä Lapin läänistä. Toimitusjohtaja ANTTI KYLMÄNENpelkää myös, että hillan hinta saattaa kohota sietämättömälle tasolle.

– Nyt näyttää tulevan huonompi sato kuin viime vuonna. Jos hinta nouseekovin korkealle, niin teollisuus lakkaa käyttämästä kotimaisiahillatuotteita, Kylmänen sanoo.

Kylmänen Food ostaa hillan pääosin Sodankylästä. Yritys myy hillastapääosan edelleen teollisuudelle sekä ravintoloille ja vähittäiskauppoihinja jalostaa jonkun verran omia hilloja.

– Venäläistä pakastehillaa on meillekin tarjottu vielä jokin aika sitten,mutta siihen emme ole ryhtyneet. Käytämme pelkästään kotimaistaraaka-ainetta, joka pakastetaan välittömästi ja tuoreeltaan ainaostopaikalla. Hillaa on ostettu venäläisiltä poimijoilta, jotka oppivathyvin nopeasti tuomaan hyvää marjaa.

Hilla kypsyy hyvää vauhtia Ranuan soilla

Ranua tunnetaan hyvänä hillapitäjänä, sillä kunnan pinta-alasta noin 70prosenttia on suota. Hillamestari JOUKO HERNETKOSKI kertoo, ettäkasvukausi on jäljessä normaalista noin viikon. Hillan kukinta alkoikesäkuun alussa ja jatkui kesä-heinäkuun vaihteeseen.

– Nyt ovat ensimmäiset marjat kypsyneet, ja hillan laadusta tulee onvähintäänkin kohtalainen. Hillakuoriaisesta ei ole toistaiseksi esiintynytmerkkejä, Hernetkoski mainitsi.

Ranuan hillamarkkinat jo 30. kerran

Ranualla järjestetään perinteiset Hillamarkkinat 2.-3.8.2003 nyt 30 kerran.Vaatimattomasta alusta vuonna -74 aloittanut markkinatapahtuma on vuosienvarrella paisunut suureksi kansanjuhlaksi, jossa vaihtaa omistajaansa jopatuhansia kiloja Lapin hillaa.

Ranuan Hillamarkkinoilla määräytyy usein myös hillan osto- ja myyntikurssi.Markkinoilla käykin paljon ostajia Etelä-Suomesta. Hillan lisäksimarkkinoilla on tarjolla ranualaisia perinneruokia ja monenmoistaohjelmaa.

Hillaan ja hillanpoimintaan pääset tutustumaan Ranuan kunnaninternetsivuilta http://www.ranua.fi

Jaa artikkeli