Kevään ja alkukesän viileät säät ovat hidastaneet avomaavihannestenistutuksia ja kylvöjä sekä kasvustojen kehitystä. Varhaisvihannesten satoon noin viikon normaalista myöhässä. Kuivuus ei ole päässyt kasvustojakiusaamaan, sillä sadetta on tullut useimmilla alueilla vähintäänkinriittävästi.

Kotimaista avomaan kiinankaalia on ollut tarjolla jo parin viikon ajan.Satoa on kasvatettu Ahvenanmaalla harsojen alla, mutta myös mantereella,erityisesti Mikkelin alueella kiinankaalin sadonkorjuu on ollut käynnissäviikon ajan. Kiinankaalia on tarjolla juhannusviikolla kysyntäävastaavasti, kertoo Mika Virtanen MTK:sta.

– Jäävuorisalaatin korjuu on ollut Ahvenanmaalla käynnissä reilun viikonajan. Myös Savon alueella sadonkorjuu on alkanut, ja satomäärät mantereellalisääntyvät juhannusviikolla ja juhannuksen jälkeen.

– Varhaiskaalin sadonkorjuu on myös alkanut ja kotimaista varhaiskaalia onjuhannusviikoilla kaupoissa kysyntää vastaavasti. Sateiden takiavarhaiskaalin satotaso jäänee normaalia pienemmäksi.

Useimpien kotimaisten vihannesten tuotantomäärät nousevat juhannusviikollakulutusta vastaavaksi. Samoin kotimaista kukka- ja parsakaalia on pieniämääriä markkinoilla. Näiden kaalikasvien sadonkorjuu käynnistyy todenteolla vasta kesä-heinäkuun vaihteessa.

Varhaisperunaa neljännesmiljoona kiloa päivässä

Viileä ja runsassateinen kevät on hidastanut varhaisperunan kasvua janostoa. Kotimaisen varhaisperunan määrät ovat toistaiseksi olleet pieniä,mutta määrät kasvavat tasaiseen tahtiin. Satoennusteen mukaan kotimaistavarhaisperunaa on riittävästi tarjolla juhannusviikolla. – Vielä ei päästähuippusatoihin, vaikka päätuotantoalueella nostettiin varhaisperunaa eilennoin 250-260 tonnia, sanoo MTK:n peruna-asiamies ANTTI LAVONEN.

Varastoidun, vanhan perunan kulutus on pakkaajien ja kaupan mukaanerinomaisella tasolla. AC Nielsenin tilastojen mukaan alkuvuoden aikanaperunaa on myyty neljä prosenttia viimevuotista enemmän.

Viime kesänä kasvuoloiltaan suotuisaan aikaan kasvanut runsas perunasato onhyvänä jatkuneen kulutuksen ansiosta käytetty lähes loppuun.Kylmävarastoissa on kuitenkin jäljellä perunaa vielä heinä- ja elokuuntarvetta vastaavasti. Kesäkuun alussa perunan tukkuhinta nousi, jakorotuksella korvattiin pitkää varastointiaikaa.

Jaa artikkeli