Viileä alkukesä on hidastuttanut varhaisperunan kehitystä. Useat viljelijät pääsevät kuitenkin nostamaan tällä viikolla, ja juhannusviikolla on täysi nostotouhu päällä suurella osalla varhaisperunaviljelmistä. – Kasvupäiviä on ollut riittävästi, mutta kehitys on ollut hidasta, toteaa Jaakko Hiltunen Merimaskusta.

Jaakko Lehmuskoski Rymättylästä toteaa perunan istutuskauden venyneen hyvin pitkästä. – Reilu viikko sitten istutettiin viimeiset varhaisperunat. Ei aivan päästy ensimmäisiä nostamaan, kun viimeisiä laitettiin maahan, naurahtaa Lehmuskoski.

– Ensimmäiset nostetut varhaisperunat ovat olleet Swift-lajiketta. Se lajike on laadultaan heikko, ja Rymättylä Varhane -osuuskunnassa olemme päättäneet, että sitä lajiketta ei viljellä kuin parin päivän nostoa vastaava määrä. Timo-lajike säilyy pääosassa, korostaa Lehmuskoski.

Jaakko Hiltunen kertoo, että sateita on tullut riittävästi eikä kastelua ole tarvinnut. – Myöskään hallasadetuksia ei tänä vuonna ole tarvittu. Ensimmäiset perunat nostettaneen loppuviikolla, arvioi Hiltunen.

Juha Impilä Laitilasta tekee jo alkuviikolla koenostoja ja avaa peltoon kuokalla nostokoneelle väyliä. – Torstaina aloitamme konenoston. Nostossa käytämme omaa rakentamaamme konetta, joka nostaa varsista eikä peruna kolhiinnu. Lopputulos on parempi kuin huonolla kuokkijalla, täsmentää Impelä.

Kari Haiko Lemiltä kertoo aloittavansa perunannoston torstaina. – Lemillä perunan kehitys on jopa pitemmällä kuin Rymättylässä, totesi Haiko tutustuessaan tiistaina Varsinais-Suomen varhaisperunatilanteeseen.

Jaa artikkeli