Piparjuuresta peräisin oleva entsyymi on osoittautunut tehokkaaksi keinoksiehkäistä ja hoitaa iensairauksia. Filosofian maisteri RIIKKA IHALININväitöstutkimuksen mukaan piparjuuren sisältämä entsyymi tappaa tehokkaastiikenille haitallisia bakteereita syljessä.
Tulehdusperäinen ikenien kudoskato on melko yleinen sairaus aikuisilla.Noin kymmenen prosenttia koko Euroopan väestöstä kärsii taudinvaikea-asteisesta muodosta, jonka hoito on usein vaativaa ja aikaavievää.
Ikenille haitallisia bakteereita esiintyy pieniä määriä myös terveen suunlimakalvoilla ja kielen pinnalla. Bakteerit voivat siirtyä syljenvälityksellä takaisin jo hoidetulle alueelle tai toiseen ihmiseen.
Riikka Ihalinin mukaan piparjuuren entsyymiä voitaisiin käyttääsuunhoitotuotteissa perinteisen hoidon tukena estämään haitallisenbakteerikasvuston muodostumista. Entsyymin tehokkuus on kuitenkin ensinosoitettava vielä pitkäaikaisissa kliinisissä tutkimuksissa.
Riikka Ihalinin hammaslääketieteen alaan kuuluva väitöstutkimustarkastettiin perjantaina Turun yliopistossa. Piparjuuri on alunperin kaakkoiseurooppalainen laji, jota on viljelty koko Euroopassa.
Piparjuuri on vähän käytetty vihannes
Piparjuuri on kellertävänvalkoinen ja pitkänomainen juuri. Sen malto on valkoinen tai kellanvalkoinen. Piparjuuri sisältää sinappiöljyä, minkä vuoksi sen maku on kirpeä. Keitettäessä piparjuuri muuttuu helposti kitkerän makuiseksi, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Piparjuuri sisältää runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia ja hivenaineita.
Piparjuurta käytetään mausteena kastikkeissa, muhennoksissa ja raasteissa. Sitä on perinteisesti tarjottu paahtopaistin lisäkkeenä. Piparjuurella voi myös maustaa etikkasäilykkeiden liemen ja maustevoin.
Piparjuuri säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa