Japanilaiset tutkijat ovat löytäneet uuden vitamiininkaltaisen yhdisteen,jolla on tärkeä merkitys hiiren vastustuskyvyn ja hedelmällisyydenkannalta. Tutkijoiden mukaan tällä PQQ-nimisellä yhdisteellä voi ollasamankaltainen vaikutus ihmiselimistössä.

Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan PQQ löydettiinensimmäisen kerran jo vuonna 1979. Tokiolaiset tutkijat havaitsivat sillänyt kuitenkin uusia vaikutuskohteita. Tutkijoiden mukaan PQQ osallistuuelimistössä samantyyppisiin reaktioihin kuin B-vitamiineihin kuuluvatniasiini ja riboflaviini. Nämä yhdisteet on luokiteltu vitamiineiksi, koskane on saatava ravinnon mukana. Tutkijat ehdottavat nyt myös PQQ:nluokittelemista B-vitamiinien ryhmään. PQQ:n lähteitä ravinnossa ovattiettävästi muun muassa vihreä paprika, kiivi, persilja ja liha.

Suomalaisasiantuntija tyrmää ajatuksen

Tutkimusprofessori ANTTI ARO Kansanterveyslaitokselta on valmis tyrmäämäänjapanilaistutkijoiden suunnitelmat liittää PQQ osaksi B-vitamiinien ryhmää.- B-vitamiinien ryhmään on aikojen kuluessa tyrkytetty useitakin aineita,joita ei kuitenkaan ole osoitettu ihmiselle välttämättömiksi. Näin tulleekäymään myös PQQ:n kohdalla.

Aro on ottanut aiheeseen kantaa myös aiemmin tänä vuonna ilmestyneessäkirjassaan 100 kysymystä ravinnosta. Siinä hän leimaa pyrkimykset laajentaavitamiinien ryhmää enimmäkseen lääketeollisuuden ja muiden tuottajienyrityksiksi kehittää koostumukseltaan entistä monipuolisempia ja paremmiksiväitettyjä ravintoaineyhdistelmiä vitamiini- jakivennäisainevalmisteisiinsa.

Aron mukaan on ilmeistä, että välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineetjo tunnetaan, eikä hän pidä todennäköisenä, että niiden valikoima enäämuuttuisi tieteen edistysaskeleista huolimatta. Aro kuitenkin huomauttaa,että vitamiinien lisäksi tunnetaan suuri joukko muita ravinnossa esiintyviäkemiallisia aineita, joilla saattaa olla edullisia vaikutuksia terveydelle,vaikka ne eivät olekaan elimistölle aivan välttämättömiä.

Jaa artikkeli