Luomu-liiton Leppäkerttu-tunnus poistuu luomutuotteista. Merkkiä ei enäämyönnetä tulevana satokautena tuotetuille elintarvikkeille tai rehuilleosoitukseksi luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Tunnus säilyy kuitenkinedelleen Luomu-liiton jäsenmerkkinä.

– Päätös Leppäkerttu-merkistä luopumisesta ei ollut helppo, kertooLuomu-liiton toiminnanjohtaja ARJA PELTOMÄKI. Ratkaisuun kuitenkinpäädyttiin, sillä merkkiä käyttävien luomutuottajien määrä on viime vuosinavähentynyt. Tällä hetkellä Leppäkerttu-tunnus on käytössä noin 240luomutuottajalla.

Leppäkerttu-merkki on tähän saakka voitu myöntää tuotteelle, joka täyttääsekä EU:n luomuasetuksen että Luomu-liiton luomutuotannolle asettamatehdot. Peltomäen mukaan toinen keskeinen luopumisperuste olikin se, ettäLuomu-liitolla ei ole ollut osoittaa merkin käytön valvontaan niin paljonresursseja kuin se katsoisi tarpeelliseksi.

Leppäkertulla merkittyjä luomutuotteita voi vielä jonkin aikaa löytyäkauppojen valikoimista. Esimerkiksi satokaudella 2002 tuotettua sipulia japorkkanaa on vielä jonkin verran saatavilla. Uuden sadon tuotteistaLeppäkerttu-merkkiä ei sen sijaan enää löydy.

Aurinkomerkki yli 3000 luomutuotteessa

Luomu – valvottua tuotantoa -merkki eli vihreävalkoinen aurinkomerkkisäilyy edelleen luomutuotteiden tunnuksena. Maa- ja metsätalousministeriönhallinnoimaa merkkiä saa käyttää EU:n luomuasetuksen mukaisissa tuotteissa,joiden luonnonmukaisuutta valvoo suomalainen viranomainen. Merkki takaa,että elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettu. Aurinkomerkin käyttöoikeus ontällä hetkellä yli 500:lla luomutuottajalla tai luomuelintarvikkeitavalmistavalla yrityksellä. Merkittyjä tuotteita on reilut 3100.

Jaa artikkeli