Tämän kevään tilannetta vaikeutttaa vielä viime kesän kuivuus. Maa on edelleen kuivaa, joten kasvit eivät saa roudan sulamisen jälkeenkään riittävästi vettä. Varsinkin viime kesänä istutetut taimet vaativat nyt tavallista enemmän huolenpitoa. Myös tavallisia lehtipensaita ja -puita on syytä varjella.

Tärkeintä on suojata arat kasvit auringon paisteelta ja kuivilta kevättuulilta. Parhaiten suojaksi sopii perinteinen säkkikangas. Muitakin valolta suojaavia peitteitä voi käyttää, mutta ne eivät saa olla liian tiiviitä. Kankaat levitetään siten, että niiden alle tulee riittävä ilmanvaihto. Silloin kuumuus ei herätä kasveja kesään liian aikaisin.

Tänä keväänä kannattaa aloittaa kastelut ajoissa. Kuiva pintamaa estää roudan sulamista, jolloin juuristo ei voi pumpata vettä nääntyvälle versostolle. Haaleaa vettä voi käyttää perinteiseen tapaan roudan sulatukseen. Jos pihasi kasvit näyttävät hiukankaan kuivahtamisen merkkejä, kannattaa kastelu aloittaa heti maan paljastuessa ja jatkaa, kunnes ollaan palattu normaaliin sateiseen kesäsäähän!

Jaa artikkeli