Lyhyt, keskimittainen tai pitkä käyttäjä – silti sama lapio ja aina ergonominen työasento! Fiskars kehitti helposti säädettävän teleskooppivarren puutarhan kaivuutöissä ja maanmuokkauksessa tarvittaviin välineisiin: pistolapioon, suorateräiseen lapioon ja talikkoon.

Fiskarsin suunnittelijoiden Aaro Huttusen ja Olavi Lindénin kehittämä teleskooppilapioiden sarja voitti kansainvälisessä iF-muotoilukilpailussa kultamitalin. Kilpailu on yksi Euroopan arvostetuimmista, johon tänä vuonna osallistui n. 1500 tuotetta 32 maasta.

Säädettävän varren ansiosta eripituisille käyttäjille ja erilaisiin töihin sopii nyt yksi ja sama lapio. Työskentelyasento paranee ja selän lihaksiin kohdistuva kuormitus vähenee, mitä pystymmässä asennossa lapiolla on mahdollista työskennellä.

Varren pituutta säädetään yksinkertaisesti vapauttamalla lukitusvipu ja vetämällä tai painamalla kahvaa, jolloin sisäkkäiset putkivarret liikkuvat. Reilunkokoinen lukitusvipu on kahvan alareunassa, missä se ei ole kummankaan käden tiellä lapiota käytettäessä.

Säädettävä varsi helpottaa lisäksi kuljetusta ja varastointia. Lapioiden ja talikon kokonaispituus on lyhimmillään 105 senttiä ja pisimmillään 125 senttiä.

Viiden vuoden testauksen tulos

Teleskooppilapiot ovat olleet ennen sarjatuotannon aloittamista viisi vuotta testikäytössä mm. Fiskarsin henkilökunnalla, rakennustyömailla ja puutarhoilla. Perusteellisella testauksella lapioihin saatiin riittävä lujuus mahdollisimman vähäisellä painolla. Lopputuloksena syntyivät lapiot, jotka vaativat vähemmän käsivoimia ja keventävät merkittävästi työskentelyä.

Lapion putkivarsi on muodoltaan soikea. Teroitettu teräosa on karkaistua terästä. Terän ja varren liitos on hitsattu; se kestää väsytystä huomattavati paremmin kuin niitattu liitos ja on lisäksi helpompi puhdistaa käytön jälkeen.

Fiskarsin teleskooppisarjaan kuuluvat
– Puutarhan pistolapio, kovan maan kaivamiseen, juurien katkomiseen,istutukseen
– Puutarhalapio, suora terä, maan kääntämiseen, mullan levittämiseen, istutkseen, rajaukseen
– Puutarhatalikko, maan muokkaukseen, kompostin kääntämiseen
Teleskooppisarjaa saa mm. rautakauppojen puutarhaosastoilta.

Jaa artikkeli