Ison-Britannian hallitus on aikeissa auttaa kuluttajia ymmärtämään, mitätarkoitetaan ¤annoksella¤ kasviksia tai hedelmiä. Britannianelintarvikevirasto suosittaa väestölle viittä kasvis- tai hedelmäannostapäivässä, mutta monet kuluttajat eivät tiedä, mitä yksi annos käytännössämerkitsee.

Osaan elintarvikkeista on myöhemmin tänä vuonna tulossa merkki, jokakertoo, että tuotteen voi laskea yhdeksi päivän viidestä kasvis- taihedelmäannoksesta. Merkki on tulossa tuoreisiin ja pakastettuihinkasviksiin ja hedelmiin sekä hedelmätäysmehuihin. Sen sijaan lisättyäsuolaa, sokeria tai rasvaa sisältäville tuotteille sitä ei myönnetä.

Äskettäin julkistettu Britannian kansallinen ravintotutkimus paljasti,että keskivertobritti syö ainoastaan kolme kasvis- tai hedelmäannostapäivässä.

Suomessa Kotimaiset Kasvikset ry on kampanjoinut ”Puoli kiloa päivässä” -teemalla.Kampanjalla muistutetaan suomalaisia siitä, että kasviksia tulee syödä reilusti joka päivä. Päivittäisessä puolen kilon kasvisannoksessa on runsaasti luonnollisia terveyttä edistäviä suojaravintoaineita. Kasvikset ovat hyviä monien vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden sekä antioksidanttien lähteitä. Kasvisten vähäinen energiamäärä ja runsas vesipitoisuus keventävät ruokavaliota ja estävät muun muassa liikapainon kertymistä. Kasvisten (vihannekset, hedelmät ja marjat) lisäksi on suositeltavaa syödä 2-5 perunaa päivittäin.

Jaa artikkeli