Hämeen TE-keskus on myöntänyt maakunnallisen Innosuomi-palkinnonhämeenlinnalaiselle Kankaisten Öljykasvit Oy:lle, joka valmistaakylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä. Palkinnon perusteina HämeenTE-keskuksen johtaja PEKKA SAVOLAINEN mainitsi, että Kankaisten Öljykasviton investoinut tutkimukseen ja tuotekehitykseen viimeisen kolmen vuodenaikana lähes seitsemän prosenttia liikevaihdosta. Viime tilikaudella yhtiöylsi noin miljoonan euron liikevaihtoon.

Kankaisten Öljykasvit on toiminnassaan verkostoitunut siten, että se ostaapuristamansa rypsin lisäksi mahdollisimman paljon tarvitsemiaan palvelujakunkin alan osaajilta. Yhtiön toimitusjohtaja TIMO KÄMÄRI myöntää, ettänäin säästetään sekä aineellisia että henkisiä pääomia ja omat voimavaratvoidaan suunnata yhteistyöhön eri tutkimuslaitosten ja yliopistojenkanssa. -Toiminta on osoittanut, että aktiivisella yhteistyöllätutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa voidaan löytää tavanomaisenakinpidetystä tuotteesta uusia, kansanterveyden kannalta merkittäviä seikkoja.

Kylmäpuristettu Virgino-ruokaöljyllä on todettu olevan monia terveyteenvaikuttavia ominaisuuksia. Sen on todettu muun muassa estävänvaltimonkovettumistautia tehokkaammin kuin oliiviöljy. Virginoa on hyvinsaatavissa kaikkien keskusliikkeiden elintarvikekaupoista.

Rasvahappokoostumus oikeassa suhteessa

Kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy sisältää tyydyttymättömiä rasvahappojanoin 95 prosenttia. Lisäksi siinä on runsaasti ja sopivassa suhteessaelimistölle välttämättömiä monityydyttymättömiä linoli- jalinoleenihappoja, jotka auttavat elimistöä alentamaan veren kolesterolia.

Rypsiöljyssä on myös ihmiselle välttämätöntä E-vitamiinia, joka vahvistaaverisuonia, lihaksia ja hermostoa sekä on tärkeä aineosa solujenuudistumisessa.

Virgino sisältää myös lesitiiniä, joka vaikuttaa muun muassa verenkolesterolin muuttumista elimistössä sellaiseen muotoon, ettei se pystykerääntymään verisuonten seinämiin. Lesitiini parantaa rasvaliukoistenvitamiinien imeytymistä ja kulkeutumista sekä vaikuttaa hermojen jaaivojen toimintaan.

Rypsi IP-viljeltynä ja luomuna

Kankaisten Öljykasvit Oy viljelyttää kaikki käyttämänsä rypsinIP-viljelynä ja luomuna. Viljelijät ovat saaneet yhtiön järjestämänviljelykoulutuksen ja sitoutuneet sopimuksella korkealaatuisenraaka-aineen tuottamiseen.

Rypsilajikkeina viljelyssä käytetään suomalaisia jalosteita, joidenrasvahappokoostumus on edullinen. Yhtiön viljelyttämän luomurypsin kysyntäon kasvanut viime vuosina. Luomutuotetun öljyn osuus puristetusta öljystäon kasvanut tänä vuonna jo 20 prosenttiin.

Kylmäpuristuksessa rypsin siemenien sisältämä öljy irrotetaan mekaanisestipuristamalla eikä niitä käsitellä lisäaineilla eikä kuumentamalla. Öljynja siementen lämpötila jää puristuksessa alle +40 C° asteen.Kylmäpuristuksessa öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvätluonnonmukaisessa muodossa. Tuotannossa syntyvä rypsipuriste käytetääneläinten valkuaisrehuna.

Monityydyttämättömät rasvahapot estävät dementiaa?

Virgino sisältää samoja rasvahappoja kuin kalakin. Kalan syönti vähintään kerran viikossa voi pienentää iäkkäiden ihmistenriskiä sairastua dementiaan, kertoo tuore ranskalaistutkimus. Tutkijoidenmukaan pienentynyttä riskiä voi selittää muun muassa se, että kalansisältämillä monityydyttymättömillä rasvahapoilla saattaa olla erityinenrooli aivojen kehityksessä ja hermosolujen uusiutumisessa.

Tutkimukseen osallistui 1674 iältään 68-vuotiasta tai vanhempaa henkilöä,joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut dementiaan viittaavia oireita.Tutkittavien ruokatottumukset selvitettiin tutkimusjakson alussa, ja senjälkeen heitä seurattiin kahden, viiden ja seitsemän vuoden kuluttuatutkimuksen aloittamisesta.

Jaa artikkeli