Perunalastujen akryyliamidipitoisuuksia on saatu merkittävästi alenemaanviime kevään tasosta muuttamalla valmistusmenetelmää, kertoomarkkinointijohtaja ROBERT SALMELIN Taffel-tuotemerkkiä markkinoivastaChips Abp:sta. Tavoitetasoja ei kuitenkaan ole vielä saavutettu.

Salmelin ei halua tarkemmin kertoa, kuinka paljon akryyliamidia chipseissäon nyt tai kuinka niiden valmistusta on muutettu. Tarkkoja tietoja eivielä anneta, koska työ on kesken. Markkinointijohtaja muistuttaa, ettäakryyliamidipitoisuuksien pienentämiseksi tehdään yhteistyötämaailmanlaajuisesti. Esimerkiksi useissa EU-maissa Suomi mukaan lukien onmeneillään tutkimuksia akryyliamidiin liittyen.

Vaarallisuus kyseenalainen

Sipsien, ranskalaisten perunoiden tai muidenkaan elintarvikkeiden sisältämä akryyliamidi ei ehkä sittenkään ole niin vaarallista ihmisten terveydelle kuin mitä on luultu. Tätä mieltä on brittiläinen elintarvikekemisti DON MOTTRAM. Hänen mukaansa rasvainen ruoka, diabetes sekä liian vähän hedelmiä ja vihanneksia sisältävät ruokavalio ovat akryyliamidia suurempia terveysriskejä.

Tiedelehti Naturessa Mottram kyseenalaistaa rotilla tehtyjen akryyliamidikokeiden tuloksia. Mottram muistuttaa, että rotat eivät normaalisti syö sellaista ruokaa, mitä niille on annettu kokeiden aikana. Sen sijaan ihminen on nauttinut tällaista ruokaa tuhansia vuosia. Lisäksi rottien saamat akryyliamidipitoisuudet olivat yli tuhat kertaa korkeampia kuin mitä ihmiset saavat tavallisesta ruuasta.

Ruotsalaistutkijat löysivät syöpää aiheuttavaa akryyliamidia viime huhtikuussa perunalastuista, ranskalaisista perunoista, kekseistä, näkkileivästä ja aamiaisviljavalmisteista. Sittemmin vastaavia pitoisuuksia on löytynyt myös englantilaisista, sveitsiläisistä, hollantilaisista ja suomalaisista elintarvikkeista.

Akryyliamidi muodostuu elintarvikkeisiin Maillard-reaktioksi kutsutussa prosessissa, jossa elintarvikkeen sisältämät sokerit ja aminohapot reagoivat korkeissa lämpötiloissa. Maillard-reaktio on elintarvikkeissa tavallinen ilmiö. Sen seurauksena muun muassa pullat saavat paiston aikana ruskean värinsä.

Jaa artikkeli