Rymättylästä alkanut vesimelonin kasvatus on edennyt pitkin rannikkoamantereen puolelle Varsinais-Suomeen saakka. Pohjoinen vesimeloni onerittäin kiitollinen kasvatettava, helppo ja tuottava.
-Parhaimpinavuosina olen saanut satoa 50 000 kiloa hehtaarilta, mutta tänä vuonnasadon määrä jäänee 5 000-6 000 kiloon, puntaroi maanviljelijä ERKKILIITOLA varhaisperunoistaan ja silakoistaan tunnetusta Rymättylästä.

Kotimaisen vesimelonin korjuukausi alkoi elo-syyskuun vaihteessa ja jatkuuparisen viikkoa, kunnes ensimmäiset pikkupakkaset puraisevat kasvustoa.
– Korjuukausi alkaa, kun ensimmäiset kasvit alkavat tuleentua, siitä parasaika on kahdesta kolmeen viikkoon, Liitola sanoo.

Osa Liitolan vajaan yhden hehtaarin vesimelonisadostaan on vielä korjaamatta. Joinakin vuosina vesimeloni on tuottanut valtaisan sadon, ja suurimmat yksilöt ovatpainaneet 8,5 kiloa. Välillä satoa ei ole saatu lainkaan.

Erkki Liitola myy meloninsa tukkujen kautta. Asiakkaina ovat olleet InexPartners ja Kesko, joiden kautta kotimaiset melonit leviävät ympäriSuomea.
– Tukkukauppojen kannattaisikin panostaa enemmän kotimaiseenvesimeloniin, sillä maultaan nämä ovat erinomaisen hyviä, makeita jamaukkaita, Liitola perustelee. Kuljetusmatkojen lyhentyessä tuotteetvoidaan kerätä kypsinä, jolloin niiden maku tuoretuotteena onparhaimmillaan.

Viljelytekniikka muistuttaa avomaan kurkkua

Vesimeloni on vaatimaton peltokasvi, joka soveltuu erinomaisestiluomuviljelyyn. Lannoitteeksi riittää karjanlanta. Luontaisia tuholaisiasillä ei ole.
– Viljely on helppotöistä. Itse olen kasvattanut siemenistätaimet, jotka on istutettu juhannuksen maissa ulos samalla tavalla kuinavomaan kurkku, Erkki Liitola kertoo.

Vesimeloni vaati riittävästi lämpöä, ei kuitenkaan niin paljon kuin tänäkesänä. Nimestään huolimatta kasvi ei pidä sateesta, mutta liikakuivuuskaan ei tee hyvää. Hedelmät kypsyvät vaiheittain, joten korjuu onhelppo jaksottaa. Suurin työ onkin Liitolan mukaan kauppakunnostuksessa.

– Vesimeloni on kannattava kasvi. Sen viljelykulut ovat pienet ja satotoisinaan suuri, Liitola luettelee. Hyvä tuottajahinta, jokaparhaimmillaan on ollut 2,60 markkaa kilolta, kielii myös tuotteen hyvästämausta ja laadusta. Liitola kasvattaa vesimelonen lisäksi varhaisperunaaja avomaan kurkkua. Lisäksi hänellä on lihakarjaa.

Vesimeloonista uusi terveyskasvi?

Yhdysvaltojen maatalousministeriön maataloustutkimuslaitoksen (Agricultural Research Service, ARS) tutkimusten mukaan vesimeloni sisältää lykopeenia yhtä paljon tai jopa enemmän kuin raaka tomaatti. Vesimelonin lykopeenipitoisuuteen vaikuttavat lajike ja kasvatusolosuhteet. Keskimäärin vesimelonissa on kuitenkin noin 40 prosenttia enemmän lykopeenia kuin raa¤assa tomaatissa. ARS:n tutkimusten mukaan vesimelonin lykopeeni imeytyy hyvin ihmiselimistöön. Lykopeeni on tärkeä sydän- ja verisuonitautien ennalta torjuja.

Jaa artikkeli