Ennätyksellisen kaunis kesä on pistänyt vauhtia omenan kypsymiseen. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että omenat ovat kypsyneet tänä vuonna 2-3 viikkoa normaalia satovuotta aikaisemmin. Ainakin Valkeaa kuulasta ja Samoa on näkynyt kaupoissa elokuun alusta lähtien. Myös syyslajikkeet ovat kypsymässä kovaa vauhtia. Esimerkiksi Punainen Melba on jo myynnissä, ja Jaspin odotetaan tulevan markkinoille lähipäivinä. Omenan pääsatokausi ajoittuu syyskuulle.
Aikaista satokautta ennakoivat jo kevään lämpimät päivät, jotka suurimmassa osassa maata osuivat toukokuulle vauhdittamaan omenan kukintaa. Muutamasta kukinnan aikaisesta kylmästä yöstä huolimatta hallatuhot jäivät paikallisiksi. Kukinnan jälkeen lämmin kesä on vauhdittanut omenan kypsymistä ja aikaistanut satokautta entisestään.
Lajikkeet kypsyneet yhtaikaa
Hyvälaatuista ja aromikasta omenaa on juuri nyt tarjolla runsaasti. Helle on kypsyttänyt monet lajikkeet lähes samanaikaisesti.
Vaikka omenaa onkin nyt tarjolla melko paljon, uskotaan Hedelmän ja Marjanviljelijäin liitossa kokonaissatomäärän jäävän noin 2,5 miljoonaan kiloon, kun se tavallisesti on noin 3 miljoonaa kiloa. Syynä tähän normaalivuodesta poikkeavaan notkahdukseen ovat sekä paikalliset keväthallat että erityisesti Ahvenanmaata vaivanneet rajut raekuurot, jotka ovat heikentäneet usean tilan omenasatoa. Ahvenanmaalla viljellään noin puolet koko maan omenista.
Omenaa viljellään meillä ammattimaisesti noin 500 hehtaarilla ja 200 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Kotimaan omenasato menee kokonaisuudessaan tuorekulutukseen.
Kaakkois-Suomessa omena-ala kasvaa
Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa omena-ala on viimeisten vuosien aikanakasvanut voimakkaasti. Uusia viljelijöitä on tullut kymmeniä jakääpiöivällä perusrunkotekniikalla kasvatettujen omenatarhojen pinta-alaon kasvanut valtavasti, useilla hehtaareilla vuodessa.
Kotimaisen omenan arvostus on kasvussa, mutta tuotanto tulee hitaastiperässä. Marjantuottaja RUNE DROCKILA Pyhtäältä arvelee, ettei kotimaisenomenan tarjonta tule vastaamaan kysyntään pitkään aikaan.
-Emme kilpaileLounais-Suomen viljelijöiden kanssa, sillä heidän tuotteitaan ei oletäällä kunnolla saatavissa, hän sanoo.
Drockilalla on itsellään noin 400 omenapuuta, joista suuri osa onistutettu muutaman viime vuoden aikana uudella perusrunkotekniikalla.Lisäksi on vanha omenatarha, jossa on 50 puuta. Lajikkeita on useita.Drockilan päätuote on mansikka, lisäksi on viljaa.
-Sato on vaihdellut paljon, mutta laatu on todellakin hyvä. EsimerkiksiPirjasta tuli hyvä sato. Aikaisin kukkiva Samo sen sijaan kärsikeväthallasta, kun pakkanen kävi -7 celsiusasteessa, Drockila sanoo.
Kasvuaikana on aroilla lajikkeilla ollut riesana omenarupi ja muumiotaution vaivannut varsinkin Maikkia Drockilan omenatarhassa. Syynä on olluttorjuntaruiskutusten epäonnistuminen.
-Minä kuitenkin uskon suomalaiseen omenaan, vaikka se edustaa pientä osaakauppaomenasta. Kuluttajat oppivat arvostamaan kotimaisen omenan puhtauttaja makua. Viljelyalat ja tuotantomäärät tulevat lähivuosina kasvamaan,Rune Drockila vakuuttaa.