Sarjassaan kolmas ”Elämä on väreissä – Terveyttä kasviksilla” -kampanjajatkuu tänä vuonna elokuusta lokakuun loppuun. Kampanjan pääkohderyhmänäovat kouluikäiset nuoret, ja sen tavoitteena on muistuttaa nuoria jalapsia siitä, että aterioiden ja välipalojen yhteydessä on tärkeää syödähyvin ja terveellisesti. Kampanjan toteuttavat yhteistyössä KotimaisetKasvikset ry, Suomen Syöpäyhdistys ry ja Suomen Sydänliitto ry.

Kampanjan avulla lähestytään ala-asteen 22 000 oppilasta sadankoulutapahtuman avulla. Seiskaluokkalaisille jaetaan puolestaan Raastavanälkä -keittokirja, jossa annetaan hauskalla ja helpolla tavalla vinkkejänuorille, miten voi itse kokata esimerkiksi maistuvia ruokia parillaeurolla. Ohjeissa on myös ”Vartin herkkuja” koulun jälkeen yllättäväänraastavaan iltapäivänälkään.

Kirjan lisäksi ruokaohjeet löytyvät kampanjan omilta sivuiltawww.raastavanalka.info. Nettisivuilla on muun muassa muistilista bileidenjärjestäjälle. Interaktiivisilla sivuilla voi myös testata, onko jovihannesvirtuoosi tai hakea tietoa erilaisista kasvisruokavaliosta.

Nuorten ruokaongelmat lisääntyneet huolestuttavasti

Terveysjärjestöjen kasviskampanjoinnille on selvä tilaus, sillä nuortenruokailuun liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. – Monetnuoret syövät epäterveellisesti ja myös liikkuvat vähemmän. Tämä näkyymuun muassa painon nousuna. Yläasteikäisten nuorten ongelmina ruoansuhteen ovat liika energian ja suolan saanti. Oikeaa ruokaa korvataanpikaruoalla ja epäterveellisillä välipaloilla ja erityisesti pojat syövätliian vähän kasviksia, listaa ravitsemusasiantuntija PIRJO KOIVISTO SuomenSydänliitosta.

Koivisto on erityisesti huolissaan nuorten lihomisesta, sillä sydän- javerisuonisairauksien kehittyminen alkaa jo lapsena. Uutena ilmiönä onhavaittu, että ylipainoisilla, fyysisesti passiivisilla nuorilla onalkanut esiintyä aikuisiän diabetesta, joka lisää sepelvaltimotautiinsairastumisen vaaraa.

-Näyttää siltä, että vääränlaisen ravinnon ohella myös fyysinenpassiivisuus on yksi tärkeimpiä tekijöitä lasten ja nuorten ylipainonkehittymisessä. Nuoruuden lihavuuden ehkäisyyn on syytä vakavastikiinnittää huomiota niin, että pyritään kuitenkin estämään erilaistensyömispulmien syntyminen, Koivisto huomauttaa.

Kouluruoka jätetään liian usein syömättä

Pirjo Koivisto on huolestunut tiedosta, että 7 – 9 prosenttia yläasteenoppilaista ei juuri syö kouluruokaa. Valtakunnallistenkouluterveystutkimusten mukaan koko kouluruoan syö noin 70 prosenttiaoppilaista, mutta aiempien tutkimusten mukaan ateria on täysipainoinenkaikkine suositeltuine osioineen vain pienellä osalla oppilaista.

Välipalojen nauttiminen kouluaikana on sen sijaan lisääntynyt. Karkkejasyö 80 prosenttia, virvoitusjuomia nauttii yli 60 prosenttia ja jäätelöäjoka kolmas koululainen. Hedelmävälipaloista nauttii vain 26 prosenttiakoululaisista. Yhtenä syynä epäterveellisiin välipaloihin pidetäänlisääntynyttä tarjontaa ja mainontaa. Moniin yläasteen kouluihin on tullutesimerkiksi karkki- ja virvoitusjuoma-automaatit. Varsin pieni osayläasteen oppilaista, etenkin pojista, käyttää päivittäin vihanneksia,hedelmiä ja marjoja.

”Raastava nälkä” puraisee oikeaa kohderyhmää

Kampanjan avaustilaisuudessa Helsingin Kruununhaan yläasteen 8C:n oppilaatvalmistivat ”köksänluokassa” Petterin punakuonosämpylöitä ja Pertunporkkana-mantelikakkuja. Koululaiset sanovat pitävänsä Raastava nälkä-kirjaa hyvänä ideana, sillä kaveripiirissä on aina sellaisia, jotkaeivät koulumuonasta välitä. Sipsi-karkki-limsa -osasto on tuttu juttumyös välitunneilla.

– Kouluruoka on ihan hyvää, mutta aina en käy syömässä, myöntää JOHANNESKARPPINEN. Nälkä ei kuitenkaan pääse yllättämään, sillä Johannes osaalaittaa kunnollisia välipaloja koulun jälkeen.
– Teen joskus itsesalaattia, se on terveellistä ja sillä pärjää, Johannes perustelee jatunnustautuu syövänsä mahdollisimman monipuolisesti.

Koulukaveri MARIA KARVINEN sanoo puolestaan lukeutuvansa kasvissyöjäksi,sillä hänen perheensä ei syö punaista lihaa. Maria sanoo syövänsä kalaa,kanaa ja maitotuotteita.
– Syön joka päivä kasviksia, ja laitan itsevälipaloja ja teen erilaisia salaatteja. Myös pääruuat onnistuvat, kutenesimerkiksi tonnikala-makaronilaatikko.

– En ihan aina syö kouluruokaa, varsinkaan jos ei ole hyvää kasvisruokaa,Maria tunnustaa. Parasta koulussa ovat kasvispihvit ja keitettykuoriperuna. Nuori neiti sanoo syövänsä koulun jälkeen kotona ainakunnollisen välipalan.

Jaa artikkeli