Hunaja sisältää yhtä paljon antioksidantteja kuin esimerkiksi pinaatti,omena, appelsiini ja mansikka, osoittaa vasta julkistettu yhdysvaltalainentutkimus. Eniten näitä haitallisilta hapettumisreaktioilta suojaaviayhdisteitä on tummassa hunajassa.

Tutkijaryhmä pitää erityisenmerkittävänä havaintoa, jonka mukaan hunajan nauttiminen nosti verenantioksidanttipitoisuuksia 18 – 68-vuotiailla koehenkilöillä. Heidänmukaansa tämä voi olla osoitus siitä, että hunajalla saattaa ollasydänsairauksilta suojaavia ominaisuuksia.

Tutkijat varoittavat, että lupaavaista tutkimustuloksista huolimattahunajalla ei kannata korvata niin ikään hyviksi antioksidanttilähteiksitiedettyjen kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossa. Ruokavalionantioksidanttipitoisuutta voisi sen sijaan kasvattaa käyttämällä ruokienja juomien makeutusaineena sokerin sijasta hunajaa, tutkijaryhmä ehdottaa.

Hunajan antioksidanttiominaisuuksia esitteli maanantaina Yhdysvalloissakokoontunut American Chemical Society.

Kotimainen hunajasato jää tänä vuonna normaalia pienemmäksi, sillä parhaimpaan lentoaikaan eli juhannuksen jälkeen parin viikon ajan oli sateista. Kotimainen hunajasato on noin 1,6 miljoonaa kiloa vuodessa ja sen keräämisestä huolhtii noin 44.000 mehiläispesää, joissa on heinäkuussa peräti 3 miljoonaa yksilöä.

Jaa artikkeli