Poikkeuksellisen aikaisin alkanut omenan satokausi on saanuttuoremehuasemilla vipinää kinttuihin. -Omenaa tulee nyt reilusti. Laatuon kohtalaista, mutta kuivuuden takia pieneksi jäänyttä, sanoo KAARLELIIMATTA viikko sitten avatulta Puistolan Mehuasemalta.

– Tavallisesti puristettavien erien suuruus on 60 – 140 kiloa. Tarvittavanastiakoon voi laskea siitä, että puristuksessa omenasta irtoaa mehua 60-65prosenttia, Liimatta kertoo. Liimatta laskuttaa puristamisesta 35 senttiäkilolta, joten omista omenoista saa terveellistä täysmehua todellaedullisesti.

Suoraan puusta tai pudokkaina

Mehuomenoiksi kelpaavat kaikki mehukkaat lajikkeet niin puusta poimittunakuin kypsinä pudokkainakin, jotka on hyvä pestä ennen mehuasemalletoimittamista. Kolhut tai kannat eivät puristamista haittaa, kun pahimminvioittuneet hedelmät poistaa joukosta.

Puistolan Mehuasemalla ei enää ole pastörointilaitteita, joten kaikki mehutäytyy pakastaa. Kaarle Liimatan mukaan aikaisemmin noin yksi kolmasosamehusta pastöroitiin.

Lisämaksullinen kuumennuskäsittely on ainoa vaihtoehto, jolla mehu säilyypullossa kumitulpan alla myös huoneenlämmössä. Puristustähteen voi ottaamukaansa tai jättää sen kompostoitavaksi.

Tuoremehuasema löytyy jos löytyy

Monet ovat tuskailleet omenapuidensa tuotannon kanssa, kun eivät löydäpaikkaa missä omasta voisi tehdä mehua. Tuoremehuasemista ei ole enääkeskitettyä rekisteriä. Aikaisemmin tiedot sai keskitetysti Marttaliitonkautta, jonne Terveys ry toimitti listan mehuasemista. Viimeksi tieto onpäivitetty vuonna 1998.

– Syynä on se, että lähes kaikki mehuasemat ovat muuttuneet yksityisiksi,kun ne aikaisemmin toimivat järjestöjen nimissä. Mehuasemat ovat kokeneetsen jälkeen melkoisen sukupolvenvaihdoksen. Nyt täytyy vain seuratapaikallisia lehtiä, jossa tuoremehuasemat ilmoittavat palveluksistaan, taikysyä asiaa omasta kunnasta, sanoo Terveys ry:n johdon sihteerinätyöskentelevä PIRJO SINIRANTA.

Uudellamaalla mehuasemia on suhteellisen tiheässä, mutta niin on myöskotipuutarhojakin. Pääkaupunkiseudun tuntumassa näiden tarpeita tyydyttääHelsingissä kolme mehuasemaa ja Espoossa, Sipoossa, Kirkkonummella jaLohjalla kussakin yksi.

Jaa artikkeli