Yhdysvaltojen maatalousministeriön maataloustutkimuslaitoksen(Agricultural Research Service, ARS) tutkimusten mukaan vesimelonisisältää lykopeenia yhtä paljon tai jopa enemmän kuin raaka tomaatti.Vesimelonin lykopeenipitoisuuteen vaikuttavat lajike jakasvatusolosuhteet. Keskimäärin vesimelonissa on kuitenkin noin 40prosenttia enemmän lykopeenia kuin raa¤assa tomaatissa. ARS:n tutkimustenmukaan vesimelonin lykopeeni imeytyy hyvin ihmiselimistöön.

Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee,että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiäsairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiinlykopeeniin. Tutkimuksen mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski olikolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalatverrattuna miehiin, joiden veressä oli enemmän lykopeenia. Tomaatinlykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää.

Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatavayhdiste. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreettomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi. Suomalaistenlykopeenin saanti on edelleen alhaista verrattuna esimerkiksieteläeurooppalaisiin, joilla veren lykopeenitasot ovat kolme-neljä kertaasuuremmat kuin meillä. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta ja säilyy siisruuanvalmistuksessa. Kypsennettyistä tomaattituotteista lykopeeni imeytyyparemmin kuin tuoreista tomaateista, joten tomaatteja kannattaa käyttääruuanlaitossa entistä enemmän.

Jaa artikkeli