Kevään herkku korvasieni ilmestyy näinä päivinä myyntiin. Tuoreiden jakuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillävaroitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä käsittelyohjeet, muistuttaaElintarvikevirasto. Virasto on suositellut, että tuoreita korvasieniämyytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä, jolloin voitaisiinparemmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus.

Mikäli korvasieniä myytäessä ei ole esillä helposti havaittavaa ohjettakorvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräystenvastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleenmyyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaavaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansaelintarvikevalvontaviranomaisille.

Oikea käsittely tuhoaa sienimyrkyn

Korvasieni on siitä poikkeuksellinen elintarvike, että sen myyntisallitaan, vaikka sieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkeagyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja senaineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienenmyrkyn vaarat voi kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä, ja siksijokavuotinen asiasta muistuttaminen on tarpeellista. Muun muassa Suomessaasuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestäja sen oikeasta käsittelystä.

Elintarvikevirasto on julkaissut kuluttajille kaksi esitettä, joistatoisessa on korvasienten käsittelyohjeet suomeksi ja ruotsiksi ja toisessaenglanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Esitteitä on saatavana kuntienterveystarkastajilta ja Elintarvikevirastosta.

Korvasienten käsittelyohjeet

– Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä(1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltavahyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.
– Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi.Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä(100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetäänkahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
– Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin.Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Jaa artikkeli