Lumikuningatar on vanhanajan orkidea. Se oli hyvin yleinen sata vuotta sitten vanhoissa pappiloissa, joiden lasiverannoilla se kukki valkoisin kukin. Nyt sitä on jälleen saatavissa. Janhuan Orkidearanta Oy:stä Uudestakaupungista ja Helsingin Viikin Gardeniasta.

Lumikuningatar on hyvin yleinen Himalajalla. Sen kukat tekevät vuoret valkoisiksi lumirajan alapuolelta, kertoo Tuulikki Ranta.

Lumikuningatar on tieteelliseltä nimeltään Coelogyne cristata. Se on loiskasvi eli epifyytti. – Ruukussa onkin männyn kaarnaa, sillä jos ruukkuun laitetaan multaa, kasvi kuolee, sanoo Ranta.

Janhuan Orkidearanta Oy:ssä on monia eri orkidealajeja. Phalaenopsis hypridin kukat ovat hyvin suuret perhosmaiset, jonka vuoksi sitä kutsutaankin perhosorkideaksi.

Orvokkiorkideaksi kutsutaan Miltonia hypridiä. Sen kukka tuo mieleen naistanssijan. Sveitsiläisen Hans Rudy jalostamat Odontaglossum-ryhmään kuuluvasta orkidean kukasta on myös nähtävissä naishahmo.

Tuulikki ja Pekka Ranta ovat vaihtaneet pankinjohtajan ja diplomi-insinöörin työt orkidean viljelyyn. Janhuan Orkidearanta on kolmen muun vakkasuomalaisen yrityksen kanssa sopivia vihermatkailukohteita. Muut yritykset ovat Laupuksen kartano Kustavissa, Pionien koti Taivassalossa ja Tarinayrttitarha Mynämäellä.

Viikin Gardeniassa olevasta pisteestä voi ostaa orkideoita klo 12-16, perjantaisin piste on suljettu.

Jaa artikkeli