MTT kerää tietoja vanhoista paikallisista kasvikannoista. – Nyt etsimme yhä viljelyssä olevia vanhoja viljakantoja rukiista, kaurasta, ohrasta ja vehnästä. Etsimme myös ryvässipuleita sekä todella vanhoja humalan ja aitaorapihlajan kasvustoja. Hakusessa ovat myös omenat ja päärynät, sanoo tutkija Maarit Heinonen.
Suomi on mukana eurooppalaisessa maatiaiskasvihankkeessa, jossa Italiassa, Iso-Britanniassa ja Suomessa kartoitetaan maatiaiskasvien nykyviljelyn laajuutta ja pyritään varmistamaan vanhojen viljelykasvien viljely myös tulevaisuudessa. Suomessa hanketta vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Kansallinen kasvigeenivaraohjelma.
Löytyneistä kasveista tehdään kantavertailuja DNA-analyysilla. Helsingin yliopiston maataloustieteen laitoksella tutkitaan, periytyykö suomalainen aitaorapihlaja mahdollisesti tutkimusmatkailija Pehr Kalmin (1716–1779) Pohjois-Amerikan matkaltaan tuomista siemenistä.
Lounais-Suomesta löydettävät vanhimmat ja kiinnostavimmat aitaorapihlajien kannat istutetaan osaksi kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin suunnittelemaa ’Pehr Kalm Revival’ ympäristötaideteosta. Taideteos sijaitsee Turussa Sibelius-museon tontilla Kalmin tammen varjossa.
Omena- ja päärynälajikkeet kateissa
Vuonna 2010 MTT paikansi ja todensi Korpelan torpan pihalla kasvaneen omenapuun tyngän Huvitus-lajikkeeksi. Huvitus-puu löytyi yläneläisen muistitiedon ja vanhan pomologisen kirjallisuuden avulla. Lajike saatiin varmistettua lehtinäytteestä tehdystä DNA-analyysistä.
Etsimme nyt myös paikallisia omena- ja päärynälajikkeita sekä etenkin vanhoja puuyksilöitä ja mahdollisesti elossa olevia emopuita. Kaipaamme myös muistitietoa lajikkeiden syntysijoista sekä viljelyyn leviämisestä.
– Toivomme saavamme Turun Puutarhan Kevät -messujen yleisöltä tietoja etenkin Lounais-Suomessa syntyneistä omenan ja päärynän paikallislajikkeista. MTT ja Kasvigeenivaraohjelma esittäytyvät osastolla A5 yhdessä Lounais-Suomen puutarhayhdistyksen kanssa, toivoo Heinonen.
Tiedätkö näistä paikallisomenoista:
Louhisaaren kartanossa Askaisissa kasvanut ’Louhisaaren ananas’, joka tunnetaan myös ’Willnäsin ananaksena’
Halikossa Wiurilan kartanossa kasvanut ’Wiurilan ananas’
Halikon Grönroosin tilalta peräisin oleva ’Luotsi’
Halikon Achrenin tilalta peräisin oleva ’Achrenin syys’
Långsjön kartanossa Somerolla syntynyt ’Långsjön päärynäomena’
Hannulan tilalta Taivassalosta peräisin oleva ’Hannulan talvi’
Entä näistä paikallisista päärynöistä:
Askaisten ’Lempisaaren päärynä’ ja ’Hannulan päärynä’
Kaarinan Kuusistosta peräisin oleva ’Jullaksen herkkupäärynä’
Piikkiön Bussilan kartanon ’Bussilan sokeripäärynä’
Turussa sokeritehtaan sokerimestari Lückin kylvämästä siemenestä syntynyt ’Lückin päärynä’
– Olemme kiinnostuneita siitä, kuinka alkuperäinen siemenpuu on syntynyt, elääkö yhä alkuperäinen siemenpuu ja kuinka lajike levisi paikalliseen viljelyyn. Lisäksi kartoitamme alueen vanhoja puuyksilöitä kustakin paikallislajikkeesta, kertoo tutkija Maarit Heinonen MTT:stä.
Lisätietoja : tutkija Maarit Heinonen, MTT, puh. 029 5317199 ja tutkimusmestari Hilma Kinnanen, MTT, puh. 029 5317347
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä kasvualustan ravinnepitoisuuksia tutkitaan yleisesti maa- ja puristenesteanalyysien avulla, mutta kasvien lehtien, hedelmien, kukkien, varsien ja juurien tutkiminen on yleistä vain alan tutkimuslaitoksissa ja käytännön koeviljelmillä. Monet lannoitukseen liittyvät asiat ovat selvinneet minulle vähitellen tutkittuani lähes 30 vuotta erilaisten kasvualusta-analyysien ravinnepitoisuuksien vaikututusta kasvien puutos- ja myrkytysoireisiin erilaisia kasvianalyysejä hyväksikäyttäen. Ihmisen ravitsemukseen pääsin paneutumaan toden
Maatiaiskasvien suosio kasvaa yhtä tahtia uuden viljelyinnostuksen myötä. Maatiaisten ja muiden vanhojen, kulttuurisesti arvokkaiden alkuperäislajikkeiden eteen vuosikymmeniä työskennelleitä Hyötykasviyhdistystä ja Maatiainen ry:tä kehitys ilahduttaa, sillä viljeleminen on ainoa keino pitää vanhat lajikkeet hengissä. Maatiaisen makuun pääsee kylvämällä vielä tänä syksynä maahan esimerkiksi talvivalkosipuli Aleksandraa, jota on viljelty Suomessa lähes sata vuotta. Alun perin Pietarista tuotu
Palsternakalla on esihistorialliselta ajalta periytyvä mahtava menneisyys, joka sittemmin hiipui. Nykytiede on löytänyt palsternakasta monia terveyttä edistäviä aineita, vahvoja aromiaineita ja arvokkaita ravintoaineita, joten mahdollisuudet sen uudelleen tulemiseen ovat lupaavat. Olisi vain löydettävä muutamia osaavia tuottajia, jatkojalostajia ja markkinoijia, jotka voisivat muodostaa vahvan ketjun tuotannosta kuluttajalle. Kotimainen tutkimuskin voisi tuoda soppaan omat mausteensa. Tuottoisat paikat
Toukotyöt ovat kiivaimmillaan niin kotipihoilla kuin ammattiviljelmilläkin. Monet viljelytavat leviävät ammattipuutarhoista kotipuutarhoihin. Myös kotipuutarhurit voivat olla kokeilevampia ja löytää uusia ammattituotantoon sopivia kasveja ja konsteja. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2018. Varhaistuotantoon tähtäävät ammattipuutarhurit ovat viljelytoimissaan kotipuutarhureita kuukauden tai kaksi aikaisemmassa. Uutisista tuttuja ovat Rymättylän perunanviljelijät, jotka istuttavat siemenmukulat maaliskuussa heti, kun routa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.