Innokkaan kotiviljelijän puutarhakevät alkaa jo maalis–huhtikuussa, kunhan vain rohkaisee mielensä ja lähtee kasvihuoneelle ja lavojen ääreen kylvöpuuhiin. Oikeilla kasvivalinnoilla saat venytettyä kasvukautta maaliskuulta marraskuulle.
Kesäkuun alussa harsojen alta paljastuu jo komeaa, vihreää kasvua. Istukassipuleissa on napakat vihreät naatit ja 'Annabelle'-
perunat tuottivat ämpärikaupalla mukuloita pitkin kesää.
Moni saattaa arastella kylvöjä lämmittämättömään kasvihuoneeseen, kun pienet kevätpakkaset vielä purevat ulkona. Nopeasti voi kuitenkin todeta, että aurinkoisella paikalla sijaitseva pienikin kasvihuone kerää itseensä kevään auringonsäteet tehokkaasti. Olosuhteet ovat sisällä varsin hyvät etenkin kylmää ja lämpötilan vaihtelua kestävien salaattikasvien kylvämiselle. Kasvihuoneen lattialaatat ja suuri, musta vesisaavi varastoivat itseensä auringon lämpöä päivällä ja luovuttavat sitä kylmän yön aikana hitaasti.
Kasvihuone on hyötytarhan sydän. Kevätauringon lämmössä versoo varhaissato korjattavaksi ja lavatarhaan kesällä istutettavat aremmat taimet vahvistuvat vankoiksi.
Mikäli saatavilla on tuoretta hevosenlantaa, voi lavaan perustaa niin kutsutun lantapatterin. Tuore lanta tuottaa palaessaan valtavan määrän lämpöä – lämpötila voi suuressa lantakasassa nousta jopa 80 asteeseen. Kun maakuoppaan tai syvän lavan pohjalle levittää kerroksen osittain palanutta lantaa, se tuottaa ilmaista lämpöä idätyksille. Juurten kasvu kiihtyy pohjalta nousevan lämmön avulla. Päällä oleva kansi, vaikkapa vanha ikkuna tai ”minikasvihuone”, puolestaan pidättää lämmön ja kosteuden lavaan sisälle. Täytyy vain pitää silmällä, ettei lämpö nouse lavassa liian korkeaksi ja tuulettaa tarvittaessa.
Aikaisten kevätkylvöjen ja myöhäisten syyskylvöjen menestymisen salaisuus piilee sopivien kasvien valinnassa. Poimi tästä jutusta lajikevinkit talvivihanneksiin, joiden avulla saat venytettyä kasvukautta kevättalvesta jopa joulukuulle asti.
Hyötykasvilavat kannattaa perustaa mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, jolloin niistä saa täyden hyödyn aikaisin keväällä.
Lasin takana vihertää
Kuinka sitten tietää, milloin voi aloittaa kylvöt kylmässä kasvihuoneessa? Syksyllä kasvihuoneeseen kannattaa jättää muutama säkillinen luomumultaa varastoon kylvöjä varten. Kun keväällä havaitsee multasäkkien sulaneen kokonaan, alkaa lämpötila olla sopiva kylvöille. Multasäkit sulavat usein jo maaliskuussa täällä IV-vyöhykkeellä.
Ensimmäiseksi kylvetään lehtisalaattia, pinaattia, vuonankaalia ja kähäräsinappia. Näiden lisäksi aasialaiset vihannekset ovat hyviä varhaiskylvöön. Salaattikleitonia eli talviportulakka (Claytonia perfoliata) kestää jopa -15 astetta, joten sitä kannattaa kylvää katettuun lavaan etenkin syksyllä.
Maaliskuussa kylvetyt salaatit, pinaatit, retiisit ja tillit alkavat tuottaa satoa huhti–toukokuussa.
Tilli ja persilja ovat hyviä perusyrttejä aikaisin kylvettäväksi. Etenkin hitaasti itävä ja kasvava persilja hyötyy mahdollisimman pitkästä kasvukaudesta. Aikaisella kylvöllä saat hyvän startin hyötytarhan keväälle, ja ruukussa kasvatetut taimet voit myöhemmin keväällä siirtää lavaan tai kasvimaalle.
Kuvulliset kylvöastiat ovat hyödyllisiä varhaiskylvöissä, sillä kupu antaa taimille lisäsuojaa ja estää kosteuden haihtumista. Suureen ruukkuun tai saaviin voi kylvää hyvissä ajoin porkkanaa. Juhannukseksi tähdättävät varhaisperunat pääsevät nekin multaan harson tai kuplamuovin alle jo huhtikuussa.
Tomaattien poistuttua kasvihuoneesta on aika kylvää vielä salaattia ja kähäräsinappia. Tämä vehreä näkymä on lokakuun lopulta.
Samaan aikaan kauppoihin saapuvista istukassipuleista muutama pääsee heti kasvihuoneeseen ruukkuihin tai parvekelaatikoihin. Tuoreet sipulinnaatit kasvavat nopeasti ja maistuvat ruoassa ja salaateissa. Mikäli kasvatat sipulia siemenestä alkaen, taimet tulee esikasvattaa sisällä vakaassa lämmössä maaliskuusta alkaen. Sama koskee purjoa.
Retiisi pitää viileistä kasvuoloista ja on siksi oiva vihannes kylvettäväksi lavaan maalis–huhtikuussa. Retiisinippuja pääsee poimimaan jo toukokuussa.
Retiisi voi olla yhtä aikaa helppo ja hankala kasvi. Kun kasvuolot ovat kosteat ja tasaisen viileähköt, juurista tulee miedon meheviä, rapeita ja kookkaita. Kuivassa ja kuumassa retiisi taas aktivoituu kukkimaan, jolloin juuri jää pieneksi ja puumaiseksi eikä ole kovin syömäkelpoinen. Näin saattaa käydä, jos retiisi kylvetään vasta touko–kesäkuussa ja alkukesä on hyvin lämmin. Myös pitkät, valoisat kesäyöt edistävät retiisin kukintaa. Jotta kasvatus ei menisi aivan hukkaan, retiisin voi toki antaa kukkia ja kasvattaa siemenlidut. Vihreät lidut ovat rapeita ja maistuvat miedosti retiisiltä.
Retiisin kanssa samaan vakoon kannattaa kylvää palsternakkaa, jolloin samalla vaivalla saa kaksi satoa. Nopeat retiisit ehtivät kasvaa ennen kuin hitaat palsternakat saavat itsensä kasvun alkuun. Toimii!
Kestävät aasialaiset salaattivihannekset
Kaalien, nauriiden ja sinappien sukuun (Brassica) kuuluu monenlaisia lehtivihanneksia, siis muitakin kuin tuttuja kerä-, kyssä-, parsa-, ruusu-, kukka- ja lehtikaaleja. Koska kaalimaiset kasvit ovat hyvin kylmänkestäviä, voi oikeiden lajivalintojen ansiosta jatkaa tuoreen ravinnon keräämistä aikaisesta keväästä aina pitkälle syksyyn ja talveen. Kuten tunnettua, lehtikaalia ja mustakaalia voi korjata kasvimaalta vaikka talvella, ja meitä lämpimämmissä maissa ne saattavat säilyä ulkona jopa kevääseen asti.
Lavojen päälle levitettävät kasvuharsot antavat lämpimän startin kylvöille ja suojaavat samalla tuhohyönteisiltä. Harsot saavat olla päällä toukokuun loppuun asti, kunnes hallanvaara alkaa olla ohi.
Kasvihuoneeseen aikaisin kylvettäviä lehteviä "kaaleja" ovat pinaattikiinankaali eli pak-choi, japaninkaali (mizuna), tatsoikaali sekä vihannessinappi, kuten japanilainen komatsuna. Nämä kaikki sopivat salaatteihin ja ruoanlaittoon.
Sinapinsukuiset kasvit ovat nopeita ja helppoja kasvattaa viileässä. Esimerkki nuorena miellyttävän miedon makuinen ja kauniin punertava kähäräsinappi 'Red Frills' sekä sareptansinappi ovat parhaita talvivihanneksia. Kähäräsinappia kannattaa kylvää myös hyötylavan kauniiksi täytekasviksi koko kesän ajan. Sareptansinappi 'Green in Snow' kasvattaa lehtiruusukkeet, joista voi poimia lehtiä sulavan lumen alta keväällä, jos on edellisenä kesänä tai syksynä kasvattanut sitä.
Viinisuolaheinä on kaunis lehtikasvi vaikka ruukkuun. Kun keväällä kaivaa jakopalan ja vie kasvihuoneen lämpöön, satoa saa aikaisin. Sinkkiastiassa versoo sekoitus aasialaisia salaattivihanneksia.
Monivuotisia kylmänkestäjiä
Aikaisin keväällä maasta ponnistaa kaunis hyötykasvi viinisuolaheinä eli punahierakka (Rumex sanguineus). Jotkut kiroavat sitä hankalana, syväjuurisena rikkaruohona, jollainen siitä tuleekin, jos se saa levitä siemenillään vapaasti. Hyötytarhassa punahierakan voi pitää aisoissa kasvattamalla ruukussa, joka talveksi upotetaan maahan tai lavaan. Kesällä hierakkaruukku on viisainta pitää puolivarjossa, sillä kuumassa ja kuivassa lehdet nuupahtavat nopeasti. Kukat poistetaan heti niiden ilmestyttyä, jotta siemenet eivät pääse kypsymään ja leviämään ympäriinsä. Kauniit punaruotiset lehdet maistuvat kirpeän suolaisilta salaateissa ja niitä voi silputa myös lämpimään ruokaan aivan loppuvaiheessa. Myös kilpisuolaheinä (R. scutatus) 'Silver Leaf' on monivuotinen.
Juhannusperunat itävät jo! Mustassa, tilavassa saavissa kasvihuoneen lämmössä pienimuotoinen varhaisperunatuotanto alkaa huhtikuun puolivälissä.
Monivuotisista yrteistä iisoppi talvehtii osittain ainavihantana, varpumaisena kasvina. Oregano eli mäkimeirami kasvattaa nuoria lehtiä jo varhain keväällä. Myös minttu, lipstikka, salvia ja timjami eli ajuruoho ovat monivuotisia yrttejä puutarhaan. Varmimmin yrtit talvehtivat hyvin läpäisevässä kasvualustassa kevyesti talvisuojattuina. Koska yrtit viihtyvät hieman kuivassa paikassa, koholavan kompostimullan joukkoon voi sekoittaa hiekkaa kevennykseksi.
Ruoho- ja kiinansipulimättäät (Allium schoenoprasum, A. tuberosum) sekä vaarinlaukka (A. senescens) vihertävät kevään koittaessa ja antavat arominsa salaatteihin ja kastikkeisiin.
Komealehtistä tarhamaltsaa käytetään pinaatin tapaan. Se tuottaa syksyllä paljon siemeniä ja voi kylväytyä itsestään.
Parsa on hienostunut monivuotinen satokasvi puutarhaan. Se palkitsee tarhurin vasta vuosien kuluttua juurakoiden istuttamisesta, mutta kun kasvusto on vakiintunut paikalleen, saadaan joka alkukesä nauttia varmaa luksusherkkua. Myöhemmin kesällä parsan hienolehtiset varret ovat upeita leikkovihreitä kukkakimpuissa.
Toukokuussa maan sulettua päästään kaivamaan jokaisen omavaraisuutta tavoittelevan hyötytarhurin aarteita, maa-artisokan mukuloita. Mukulasatoa voi nostaa jo syksyllä ja jatkaa aikaisin keväällä, jolloin mukulat ovat saaneet talven aikana vielä lisää makeutta.
Kasvilavojen istutukset on hyvä suunnitella tarkkaan. Suorakylvöjen väliin tulee jättää tilaa niille kasveille, jotka istutetaan ulos vasta kesäkuussa, kun hallat ovat ohi. Kylmänarkoja ovat esimerkiksi pavut, krassit, kurkut, kurpitsat ja basilika.
Kun lavatarha sulaa
Keväällä lavojen sulamista kannattaa nopeuttaa lapioimalla lumet päältä pois. Sulaminen on vielä nopeampaa, jos on jo syksyllä laittanut lavojen päälle pressun tai levyn estämään multatilan kastumisen ja syväjäätymisen.
Keväällä kasvilavojen päällä on hyvä olla kaarimaiset tuet, joiden varaan voi kylvön jälkeen levittää kasvuharson. Harson avulla lavoissa säilyvät lämpö ja kosteus, mutta valo pääsee hyvin läpi. Lisäsuojan turvin päästään kylvöpuuhiin heti, kun multa on sulanut.
Hyötykasvien ohella kukkiakin voi jo ryhtyä kylvämään. Kosmoskukat, unikot, auringonkukat, ruiskaunokit, kehäkukat ja koristeporkkanat voi huoletta ripotella lavaan itämään.
Aikainen kylvö takaa sen, että jo touko–kesäkuussa on tuoresalaatin suhteen täysi omavaraisuus.
Suurikokoisia 'French Breakfast' ja 'Flamboyant' -retiisilajikkeita kylvämällä saat samalta kylvöalalta tuplasadon.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Vielä on odotettava hetki, ja sitten pihamaalla alkaa näyttää tältä. Ensin maasta nousevat vihreät piipat, ja sitten koko tienoo värjäytyy keltaiseksi, valkoiseksi ja oranssiksi. Kevät on narsissien aikaa. Mutta miksi odotella? Miksei ottaa varaslähtöä ja hankkia narsisseja ruukkukukaksi ikkunalaudalle tai lasitetulle parvekkeelle? Kuten tulppaaneihin, ei narsisseihinkaan voi kai koskaan kyllästyä. Iloisen keltaisina ne tuovat pieniä
Kasvien lailla monet muutkin ovat heränneet tähän poikkeukselliseen varhaiskevääseen, kuten esimerkiksi keskiviikkona (12.3.) kohtaamani isonokkosperhonen sekä kyykäärme. Kyseisen perhosen näkeminen oli yllättävää, koska yleensä isonokkosperhonen on Suomessa harvinainen, mutta joinakin vuosina lajia saapuu vaeltajana lähinnä Kaakkois-Suomeen ja etelärannikolle. Perhonen on ns. aikuistalvehtija, joka rispaantuneine siipineen on jo parhaat päivänsä nähnyt viime kesänä. Nyt se nautti
Talvi keikkuen tulevi. Välillä pakastaa ja luntakin sataa, mutta enimmäkseen loka- ja marraskuu ovat varsin leutoja. Maa pysyy sulana tai sulaa aina uudelleen, ja puutarhassa pääsee askaroimaan kaikenlaista. Kunpa vain olisi enemmän valoa!
Esikot kuuluvat puutarhan kevääseen siinä kuin sipulikukatkin. Esikot sopivat pihassa kaikkialle: lehtipuiden alle pensasryhmien reunamille niitylle ruusutarhaan perennapenkkiin kivikkotarhaan sekä terassin tai kuistin ruukkuihin.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.