Heinäkuulta elokuun lopulle saakka eletään todellista paprikoiden kultakautta. Tuoreita, monen värisiä vihannespaprikoita ja tulisuusasteeltaan erilaisia maustepaprikoita saadaan puhtaina ja mahdollisimman lähellä, kasvihuoneissa tuotettuina herkkuina. Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt heinäkuun viimeisen viikon 30 (24.-30.7.) paprikalle ja chilille.
Paprika on monikäyttöinen vihannes, jota voi käyttää tuoreena tai eri tavoin kypsennettynä. Chiliryhmän ja muihin väkeviin paprikoihin kokkaajan on syytä suhtautua kuten mausteisiin. Niitä voi käyttää tuoreena, kypsennettynä tai kuivattuna. Paprikat kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti, peruna ja munakoiso.
Paprikan kasvihuoneviljely laajeni Suomessa merkittäväksi 1990-luvun lopulla. Taimien istutuksesta sadon alkuun kuluu tavallisesti 8–12 viikkoa. Tällä vuosituhannella ammattimainen viljely on pinnistänyt hyvään vauhtiin, ja paprika vakiinnuttanee kasvihuonevihanneksena paikkansa tomaatin ja kurkun rinnalla.
Tuoreuden lisäksi paprikan kasvihuonetuotannossa saavutettava erityisvaltti on puhtaus. Biologisen torjunnan ansiosta paprikat saavat kypsyä rauhassa tuhohyönteisiltä. Jos esimerkiksi kirvat tai ripsiäiset uhkaavat paprikasatoa, laitetaan niiden luontaiset viholliset petopunkit asialle.
Nauti raakana tai kypsennettynä
Vihannespaprikat ovat niin mietoja, että niitä voi huoletta haukata sellaisinaan. Dippilautasille ja leivän päälle ne ovat omiaan. Punaiset, keltaiset, oranssit, valkoiset ja vihreät paprikat piristävät salaatit. Joskus paprikoita saa myös lilan, tumman violetin ja ruskean sävyisinä.
Keittoihin ja patoihin, kastikkeisiin, pastaruokiin ja uunivuokiin paprikat sopivat loistavasti isoinakin määrinä. Samoihin ruokalajeihin voi lisätä pieniä määriä hienonnettua, tuoretta chiliä. Tomaattiin, kesäkurpitsaan ja erilaisiin sipuleihin yhdistettyinä paprikat ja chilit muodostavat sointuvan makujen sinfonian.
Uunin lämpöön tai grillin hehkuun
Täytetyt uunipaprikat kuuluvat loppukesän herkkuihin. Täytteen voit tehdä perinteisestä jauheliha-riisiseoksesta tai täysin kasvispohjalta, esimerkiksi sienistä. Muista lisätä mausteeksi tuoreita yrttejä. Uunista leviävä tuoksu taatusti hurmaa!
Oletko kokeillut paahtaa paprikoita ja chilejä grillivastuksen alla uunissa tai ulkogrillissä? Paahtamalla paprikan ja chilin aromeihin tulee syvyyttä ja pehmeyttä. Joillekin paprika ja chili eivät tuoreina ja kuoripäällisinä sovi lainkaan, mutta paahdettuina ja kuorittuina käyvät oikein hyvin.
Kuori paprikat ja chilit näin: Halkaise paprikat ja chilit. Poista siemenet ja valkoiset sisäkalvot sekä kannat. Grillaa, kunnes kuoret tummuvat. Sulje muovipussiin tai kannelliseen kulhoon puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen kuoret irtoavat veitsen avulla helposti. Paahtunut paprika ja chili ilman kuoria sopivat herkkävatsaisellekin.
Paprika- ja chilifaktaa: – Suomalainen syö paprikoita ja chilejä 2,34 kg vuodessa. Tämän mukaan kukin popsii noin 26 paprikaa vuoden mittaan. Suunnilleen joka kymmenes paprika on kotimainen. – Paprikaa viljelee Suomessa 126 yritystä 7,8 hehtaarin alalla.
Kokeillut paprikaviikon reseptit alla ja lisää osoitteesta www.kotimaisetkasvikset.fi/keittokirja:
Tandoorikanaa ja paprikapilahvia
3 maustamatonta broilerin rintafileetä suolaa, pippuria Jogurttimarinadi: 2 dl maustamatonta jogurttia 3 rkl tandoori- tai punaista currytahnaa puolen sitruunan mehu Lisäksi: 1 tl korianterinsiemeniä Paprikapilahvi: 3 paprikaa (punainen, keltainen ja vihreä) 1 rkl rypsiöljyä 1 punasipuli 1 tl kurkumaa 1 tl jeeraa 2 tähtianista 6 dl vettä 1 tl suolaa tai 1 rkl kanafondia 3 dl basmatiriisiä Lisäksi: 1 dl mantelilastuja tuoretta korianteria
Leikkaa broilerin rintafileet viistosti kahtia. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jogurttimarinadin ainekset kulhoon ja pane broileripalat joukkoon niin, että ne peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään tai ainakin muutaman tunnin ajan. Paloittele paprikat ja pane voidellun uunivuoan pohjalle. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Lisää sipuli, kurkuma, jeera ja tähtianikset. Kuumenna sekoittaen ja varoen polttamasta mausteita. Lisää vesi sekä suola tai kanafondi. Kaada seos paprikapalojen päälle vuokaan. Lisää riisi ja sekoittele hieman. Peitä vuoka foliolla. Voitele toinen pienehkö uunivuoka ja nostele siihen limittäin broileripalat. Murskaa pinnalle korianterinsiemenet. Peitä vuoka foliolla. Siirrä molemmat vuoat 200-asteiseen uuniin ja kypsennä 20 minuuttia. Poista foliot. Ripottele broilerivuokaan mantelilastut ja sekoittele pilahviriisiä. Kypsennä riisiä ja broileria edelleen uunissa 20 minuuttia. Lisää ennen tarjoilua molempien ruokien pinnalle tuoretta korianteria.
Paprika-oliivitoast (6 kerrosleipää)
6 viipaletta paahtoleipää 3 punaista paprikaa 50 g oliiveja 1 rkl oliiviöljyä 50 g tuoretta vuohenjuustoa rucolaa
Paahda paprikoita 250-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes pintaan tulee mustia täpliä. Siirrä paprikat muovipussiin 15 minuutiksi, jotta kuori irtoaa helposti. Poista kuoret ja siemenet. Soseuta oliivit ja öljy sauvasekoittimelle. Levitä kolmelle leipäviipaleelle oliivitahnaa ja sen jälkeen paahdetut paprikapalat. Pane paprikoiden päälle reilusti tuoretta rucolaa. Voitele loput kolme leipäviipaletta vuohenjuustolla ja käännä kanneksi rucola-paprikaleipien päälle. Leikkaa leivät kahtia.
Kasvis-rieskarulla
(6 annosta)
2 paprikaa kuutioituna 2 pientä porkkanaa suikaloituna 0,5 dl hienonnettua, tuoretta basilikaa 200 g valutettua kurpitsapikkelssiä 30 g pinjansiemeniä 1 ruukku (50 g) rucolaa 3 ohutta rieskalevyä 200 g kevyttä tuorejuustoa suolaa mustapippuria
Sekoita keskenään paprika, porkkana, basilika, pikkelssi ja pinjansiemenet. Mausta tuorejuusto suolalla ja pippurilla. Levitä tuorejuusto rieskalevyille tasaisesti. Jaa kasvissekoitus tuorejuuston päälle ja lisää rucola. Kääri rieskat rullalle niin, että täyte jää keskelle. Leikkaa annospaloiksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Paprikan raikas ja kirpeähkö maku vei suomalaiset mukanaan 1970-luvulla. Silloin paprikasta tuli koko kansan suosikki. Tästä lähtien paprikarenkaat ovat maistuneet leivän päällä ja kuutiot erilaisissa salaateissa. Tämä vihanneshedelmä sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Paprikasta syntyy monia herkullisia lämpimiä ruokia ja sitä voi säilöä myös talven varalle. Paprika on yksi vanhimpia ravintokasveja. Sitä on viljelty Keski-Amerikassa ainakin
Iloisen väriset paprikat ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin. Niin vihannespaprikoiden kuin maustepaprikoidenkin käyttö lisääntyy hitaasti mutta varmasti. Kesällä paprikoita kannattaa paahtaa grillissä lihan, makkaran ja kalan kavereiksi. Paprika on tietysti hyvää ihan sellaisenaan, raakana. Mutta vaihtelu virkistää, ja paahdettu paprika on aivan eri juttu kuin tuore. Grillipaahdon jälkeen paprikan voi jopa kuoria, jolloin paprikan makeus
Vuoden vihannes 2005 on ruokapöytien ja hevi-tiskien väriläiskä, kirpeän pirteä paprika. Paprikoiden värikirjo on niin laaja, ettei vihannesmaailmasta helposti löydä vastaavaa. Tutuimpien punaisten, keltaisten ja oranssien lajikkeiden lisäksi myyntitiskeiltä voi löytää liloja, tummanvioletteja, valkoisia ja ruskeita paprikoita. Vihreitä vihannespaprikalajikkeita ei sen sijaan yllättäen ole olemassakaan – paprika värittyy aina vihreästä jonkin muun väriseksi, jos sen
Kesä on edennyt loppusuoralle. Vihannesten kasvu ei ole ollut mutkatonta tänä vuonna. Monen kasvin kasvuun lähtö viivästyi viileän alkukesän vuoksi ja tämän jälkeen heinäkuun sateet koettelivat niin viljelykasveja kuin niitä viljeleviä puutarhureita. Kesän viimeisen kuukauden aikana on vielä mahdollisuus kiriä kiinni aikataulua ja varmistaa vihannesten laatua. Kasvisten viljelijät toivovat elokuuksi aurinkoisia, lämpimiä ja kuivia sääjaksoja,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.