Siirry sisältöön

Kauniit sammalmatot alkavat etelässä sulaa esiin varjoisempienkin lumikinosten alta. Lukuisten sammallajiemme vehreys on olennainen osa maisemaa, nyt siihen jälleen uudelleen havahtuu. Omanlaisensa sammalet kattavat sekä kuivempia mullosmaita että soisia seutuja.

Japanilaiset ovat tunnettuja rakkaudestaan sammalpeitettä kohtaan. Vihreyteen perustuvassa puutarhassa sitä vaalitaan esimerkiksi roskien hellävaraisella poisluutimisella ja kulkemisen rajoittamisella poluille.

Erityisesti Kioton seudulla on pitkän pitkä historia sammalpuutarha-alueena. Unescon maailmanperintölistalla olevan Zen-temppeli Saihojin puutarha tunnetaan yli sadasta sammallajistaan. Siellä sammal symboloi harmoniaa ja pitkäikäisyyttä.

Samalla ajatuksella meikäläisellä kallioseudulla voi rauhoittaa jäkäläpuutarhan, jossa esimerkiksi palleroiset, haurasrakenteiset poronjäkälät saavat kasvaa rauhassa.

Muuttavat rastasparvet ja paikalliset mustarastaat pöllyttelevät irtonaisia sammaltuppoja ympäriinsä ravintoa etsiessään.

 

Mainos – sisältö jatkuu alla

Pihakalenteri 2025

Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!

Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.

224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *