Siirry sisältöön

Kasvutavaltaan kumpumaiset kaksi tainta on otettu Espoon Olarista emopuustaan juurenkaulapistokkaina. Minut hälytettiin paikalle, koska erikoinen leppäklooni oli jäämässä tielevennyksen alle. Taimet on istutettu 90-luvulla arboretumiin vanhalle savipellolle tekolampien rantaan. Ne kehittyvät koko ajan upeammiksi ja levittäytyvät veden päälle, jos ei poisteta kesäversoja. Leppien muoto lehtevänä on kuin paritteleva metsokukko tai untuvikkoja suojaava kanaemo. 

Lehdetön Olarin pöytäleppä. Kasvutapa näkyy hyvin.

Nämä juurenkaulapistokkaista lisätyt lepät ovat monirunkoisia ja erittäin tuuheita. Samaa kloonia pitäisi jalontaa korkealle rungolle taimistoissa. Lehdet ovat terveen vihreitä syksyyn asti kuten harmaalepällä pitää ollakin, ja vain vähän lehtiloisia on näkynyt punaisina pieninä puikkoina vanhemmissa lehdissä. Kasvupaikka on kaksi metriä rannasta jäykällä savimaalla täysvalossa, joten maa on melkoisen tuoretta koko kasvukauden. Pensaat ovat noin kaksi metriä korkeita ja usean neliön laajuisia. Onko nimi sitten ”pöytäleppä”, Alnus incana f. tabulaeformis, vaiko riippaharmaaleppä, Alnus incana f. pendula? Juurivesoja ei ole havaittu. Saman alkuperän kolmas taimi on istutettu samaan aikaan kuin edelliset, mutta se kasvaa varjossa ja on harva, korkea ja risuinen, koristearvoltaan olematon. 

Harmaalepän riippamuotoa (’Pendula’) on myyty ainakin Turun taimikaupoissa, mutta puut tulevat Saksan tai Hollannin taimistoilta.

Aarno ihailee vehmasta ja tuuheaa pöytäleppää.

Pohjoisen leppä

Toinen arvokas matalakasvuinen harmaalepän klooni on saatu Matti Kuljun taimistosta Oulun läheltä. Se on Pohjois-Suomesta löydettyä villiä alkuperää. Kookas taimi istutettiin lähelle Olarin löytöleppiä viereisen lammen rannalle, pellolle valoon ja noin kolme metriä lammen rannasta. Latvuksen kasvutapa on pöyheämpi eikä niin säännöllisen alaspäin taipuva kuin olarilaisella lepällä, oksien kärjet ovat enemmän vaakasuoraan. Pensas tai puu laajenee hyvin sivusuunnassa ja on nyt noin 2,5 metriä korkea. Se istutettiin 90-luvulla, on täysin terve ja viihtyy korkean pohjaveden alueella. 

Oulujoen taimiston pöytälepälle on annettu lajikenimi 'Varjo'.

Kuljun taimisto lisää tätä pöytäleppää nimellä ’Varjo’. Lajike on varmasti käyttökelpoinen rannoille matalana, leveänä puuna. Juurivesakehitystä ei ole havaittavissa. Tiheä, matala oksisto on hyvä turva vesilintujen pesueille eikä nurmikkoa tarvitse hoitaa leppien alta, koska lehdet ovat aina pakkasiin asti oksissa kiinni estämässä ruohonkasvun varjostuksellaan. Leppien lehtimassan kasvumaata parantava vaikutus puistomaalla ei myöskään ole väheksyttävä ominaisuus.  

Puutarhan kolmas kookas, rungollinen riippaharmaaleppä on hankittu taimimyymälästä 90-luvulla puutarhan riippamuotojen kokoelmaan. Puu jouduttiin siirtämään kasvihuoneiden rakentamisen tieltä uusien lampien rantaan, jossa se viihtyy hyvin. Taimi on keskieurooppalaista alkuperää ja jalonnettu yli kahden metrin rungolle. Juurivesojen kasvu on erittäin runsasta perusrungosta, joka on harmaaleppää. 

Sama riippaleppä on kesäaikaan kaunis ilmestys veden äärellä
Nuori riippaleppä on jalonnettu korkealle perusrungolle.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *